Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekonečný příběh po 35 letech: Jak se změnili Bastien, Atrej a dětská císařovna?

film Nekonečný příběh - Atrej a Bastien Fotogalerie +11
film Nekonečný příběh - Atrej a Bastien
Foto: Instagram

Film Nekonečný příběh, který byl natočen podle stejnojmenné knihy, patří mezi klasiku v žábnru fantasy. Letos je to už 35 let od chvíle, kdy se diváci mohli setkat s Bastienem, Atrejem a císařovnu pohádkové Fantazie. jak se za tu dobu změnili dětští herci, které znal celý svět?

Pohádkový fantasy film natočil režisér Wolfgang Petersen v roce 1984, Film vznikal v mnichovských ateliérech a podílelo se na něm spoustu trikových specialistů. Desetiletý Bastian se před zlými spolužáky ukryje do obchodu, kde najde starobylou knihu, o které mu její majitel řekne, že číst ji je nebezpečné. Bastian ale neodolá a začne číst poutavý příběh o zázračné říši Fantasie, kterou ničí všepožírající Nicota. Vládkyně říše povolala statečného chlapce Atreje, aby říši zachránil, ale Bastian zjistí, že on sám se stal součástí příběhu, a pravě on může s pomocí pohádkových tvorů Fantazii zachránit.

Barret Oliver byl byl dětským hercem. Průlom v jeho kariéře bylo obsazení právě ve fantasy snímku Nekonečný příběh (1984), kde ztvárnil roli Bastiena. Předtím se objevil v komedii Polib mě na rozloučenou (1982) a ve filmu Knight Rider s Davidem Hasselhoffem. V 80. letech se ukázal ještě ve snímcích jako je Frankenweenie, Zámotek, Daryl a Zámotek 2: návrat. V roce 1989 se stal členem scientologické církve a přestal hrát. Po herecké kariéře se začal věnovat fotografii, od roku 2008 vyučuje fotografii na univerzitě v Los Angeles. Dnes je mu 45 let.

U filmu nezůstala ani Tami Stronachová, která ve filmu ztvárnila dětskou císařovnu pohádkové Fantazie. Tami, která se narodila v Teheránu, ale spíše tíhla k tanci. roce 2000 založila Tami vlastní taneční společnost "Tami Stronach Dance" a jezdí na turné po celém světě, zavítala i do Evropy nebo do Austrálie. Tami je držitelem mnoha ocenění za skvělé výsledky v oblasti choreografie

K herectví se vrátila až v roce 2008, ani tehdy však neopustila svůj vášnivý koníček - tancování. Zatančila si před kamerou jako "Panenka z krámku kuriozit" v české muzikálové pohádce Fredy a Zlatovláska pod vedením režiséra Tomáše Krejčího. Na filmovém plátně tak mohla spolupracovat s českými umělci, jako jsou Lukáš Vaculík, Petra Černocká, či Iva Frühlingová. Jejím dalším filmem je opět český film režírovaný Tomášem Krejčím - Poslední z Aporveru, kde vystupuje i Tomáš Klus nebo Nela Boudová. Práce na filmu začaly už v roce 2007, samotné natáčení pak v roce 2008, přičemž původní plán byl uvést film do kin v říjnu 2009. To se ale nestalo. Jedná se o nejdražší český film, který nikdo nikdy neviděl (a patrně ani nikdy neuvidí)

U filmu tak zůstal pouze Atrej v podání Noaha Hathawaye. Herec, který je po otci z jedné čtvrtiny indián, jehož předci pocházeli z kmene Mohykánů, se už jako dítě objevil v několika reklamách. Do povědomí se ovšem dostal až rolí v seriálu Battlestar Galactiva, kde jako šestiletý ztvárnil postavu chlapce Boxeyho. Největší popularitu mu však přinesla až hlavní role v Nekonečném příběhu.

Hrál pak ještě v několika ne příliš úspěšných titulech. Odmalička se věnoval převážně sportu. Byl závodním plavcem a provozoval a vyučoval street dance. A to až do svých 18 let, kdy toho musel kvůli zranění zanechat. Začal se věnovat bojovým sportům. Studoval Muay Thai box a dokonce v něm soutěžil. Hathaway se rovněž zajímá o motocykly a zúčastnil se mnoha závodů. Také podlehl kouzlu tetování. V té době se staral o několik motocyklových barů a pořídil si pár tetování. 

Témata:  film Nekonečný příběh

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy