reklama

Kdo by netoužil po tom být zdravý. Pití sladkých nápojů tomu ale rozhodně neprospěje. Jak doporučuje každý výživový poradce, nejvhodnější je čistá, pramenitá voda. V případě potřeby zeleninové a ovocné šťávy bez přídavku cukru či zelený a bylinkový čaj.

Důvodů k vynechání cukernatých nápojů je mnoho. Věděli jste, že během 10 minut se do vašeho těla, spolu s hnědou limonádou, dostane 10 čajových lžiček cukru? To není málo, že?

To samo o sobě představuje 100% doporučenou denní dávku cukru. Nesměli byste tedy konzumovat nic jiného, ani například jablko. Normálně by se člověk z takové dávky pozvracel, ale díky kyselině fosforečné, která je složkou nápoje, tuto sladkost potlačí tak, že to ani nevnímáme.Což je vlastně účel.

V průběhu 20 minut hladina krevního cukru prudce stoupne. Na to však reagují játra a jako odpověď je na to vyloučení masy inzulínu slinivkou. Toto ohromné množství cukru se začne měnit na tuk.

V průběhu 40 minut je dokončená absorpce kofeinu, vaše zorničky se rozšíří, krevní tlak stoupne a játra tak pumpují válce cukru do krevního řečiště.

Okolo 45 minut tělo zvýší produkci dopaminu, který má za úkol stimulovat nervové receptory v mozku. Funguje to jako fyziologicky identická odezva jako u heroinu.

Po 60 minutách dochází k prudkému poklesu hladiny cukru v krvi.

V České republice není naštěstí konzumace tohoto nápoje natolik vysoká jako například v USA. Průměrný Američan vypije za rok více jak 200 litrů sladkých nápojů. 

Mějte na paměti, že každé 3 dcl obsahují 10 lžiček cukru = 150 kalorií, 50 mg kofeinu plus umělá barviva a sulfáty. Voda neobsahuje nic z toho. Jeden nápoj denně zvyšuje riziko cukrovky o 85%, což není zanedbatelné číslo.

Navíc se konzumací těchto nápojů vystavujete riziku rakoviny. Zdravotní limit pro výskyt benzenu ve vodě je 5 molekul benzenu na 1 milion molekul vody. Při analýzách slazených nápojů se v některých z nich zjistila koncentrace až 79 ppm a z přes 100 testovaných značek většina obsahovala alespoň nějaké množství benzenu.