Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výkonné vysavače jsou minulostí. Jak bez nich vyčistit koberce?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Jedno z nařízení Evropské unie zapřičinilo, že se silné vysavače staly minulostí. Řada lidí je má ještě doma, nebudou ale sloužit věčně. A pokud máte doma koberce, po celou dobu jejich používání dochází k různým malým nehodám, které na nich zanechávají houževnaté skvrny. Naštěstí existuje řada jiných metod, jak je správně vyčistit.

Čisticí prostředky na koberce a "zázraky na odstraňování skvrn" z babiččiny škatulky triků mohou občas předčít moderní chemické výrobky. Nebude trvat dlouho a první sklenice červeného vína skončí na novém světlém koberci v obývacím pokoji. Nyní musíte rychle zareagovat a rozsypat na dotčené místo hrst soli. To bude fungovat pouze tehdy, je-li skvrna ještě mokrá. Je-li však již skvrna od červeného vína suchá, sůl vám již nepomůže.

Upustily vaše děti žvýkačku na podlahu a ta se zašlapala do koberce? Odstranit žvýkačku pomůže "studený šok". Ošetřete dotčené místo kostkami ledu nebo ledovým sprejem, guma tím zkřehne a bude možné ji z vláken odstranit. Zubní pasta obsahující mentol zase umí odstranit skvrny od trávy z textilií a koberců. Pasta se musí zapracovat do skvrny, vysušit a poté se vypere vodou a pracím prostředkem. Tímto způsobem se skvrna snadno a jemně odstraní z vláken koberce.

Vyzkoušet můžete i čištění šamponem, které se provádí ve dvou stádiích. Čisticí prostředek se nanese a vetře do koberce. Mokrý vysavač nebo přístroj na sprejovou extrakci absorbuje nadbytečný znečištěný roztok. Bohužel je zde háček: čištění šamponem je komplikovaná procedura, kterou by měl provádět pouze odborník, jelikož nebezpečí poškození z důvodu nesprávné implementace je značné.

Lze to stejně tak dobře provést i práškem. Nejprve koberec důkladně vysajte a poté rozptylte prášek na koberec a zapracujte jej. Koberec lze vysát po krátké době působení. Čištění práškem odstraní z koberce houževnaté mastné skvrny a dokonce úspěšně odstraní i látky vyvolávající alergii, jako jsou exkrementy roztočů.

Témata:  lidé domácnosti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy