Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte rádi hudbu? Podle expertů byste ji měli omezit. Nesvědčí vám

Hudba, ilustrační foto
Hudba, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Hudbu posloucháme často – v autě, při vaření, při cestě do školy či práce ve sluchátkách, i při práci. Vědci ale nově radí, abychom poslech hudby raději omezili – alespoň v některých případech.

Bez hudby si umí představit život jen málokdo. Vědci ale nyní radí, abychom při některých činnostech dali přednost raději tichu. Nový výzkum totiž ukázal, že hudba – na rozdíl od ticha – neprospívá naší kreativitě. Vědci se prozatím zaměřili pouze na jednu formu tvořivosti a tak zatím nelze dělat větší závěry, průběžné výsledky zatím ale hovoří jasně.

Lidé často tvrdí, že jim hudba pomáhá při soustředění, není proto neobvyklé přistihnout se sluchátky pracovníky v kancelářích nebo studenty v knihovnách. Doktor Neil McLatchie z Lancaster University se proto rozhodl ověřit, zda je hudba skutečně prospěšná pro tvůrčí stránku úkolů.

Účastníkům studie vědci předložili tři nesouvisející slova a požádali je, aby našli jedno slovo, které je spojuje. Je to technika, kterou psychologové často používají k testování slovní tvořivosti. V celkem třech experimentech srovnávali vědci reakci lidí, kteří poslouchali hudbu či zvuky a kteří pracovali v tichu.

Vědci zvolili tři různé druhy zvuků – popovou píseň z 80. let s textem přeloženým do španělštiny, populární písně, jejichž slova zná téměř každý, a „knihovní šum“. Podle zprávy zveřejněné v magazínu  Applied Cognitive Psychology McLatchie uvádí, že výsledky jsou jasné – ticho vždy vyhrává. Ze zvuků pak vyhrál knihovní šum, při kterém se lidé dokázali soustředit více než při hudbě. Rozdíly ale jsou v tomto případě prý minimální.

Ukázalo se ale také, že díky hudbě mají lidé lepší náladu než když je ticho. Polovina respondentů dokonce uvedla, že obvykle studuje či pracuje při poslechu hudby. Ta nicméně snižuje schopnost odpovědět na otázky ve srovnání s tichem.

McLatchie uznává, že jeho práce nevysvětluje, proč hudba zasahuje do slovní tvořivosti,. Poukazuje na konkurenční teorie, podle kterých zvuky v pozadí buď snižují celkovou pozornost, nebo že podvědomá pozornost, kterou hudbě věnujeme, snižuje naše soustředění na ten daný úkol. Je prý ale také dost dobře možné, že hudba může být dobrá pro určitý druh kreativity a špatný pro jiný. To nicméně budou muset ukázat ještě další výzkumy. 

Témata:  hudba práce zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy