reklama

Kuřáci často ví, že zlozvykem riskují své zdraví. Podle americké studie ale netuší, jaké jedy vdechují. Vědci z univerzity v Severní Karolíně zpovídali 5000 lidí, zaměřili se na těžké kuřáky s nižšími a středními příjmy. A výsledky byly šokující.

Kuřáci měli v testu určit, které škodlivé chemikálie z cigaret vdechují. Většina kuřáků správně odpověděla, že cigarety obsahují nikotin. Necelá desetina pak dokázala určit další škodlivé látky. Naprostá většina kuřáků tedy netuší, čím si ničí zdraví.

Toxinů je přitom v cigaretách kromě nikotinu dalších 92 (z celkových 7 tisíc složek). Najde se mezi nimi i arzen, který způsobuje srdeční choroby, nebo formaldehyd, který může vést k rakovině ústní dutiny či krku.

Více než polovina kuřáků by informace o obsažených škodlivinách uvítala na krabičkách cigaret. "Je opravdu s podivem, jak málo lidí o dalších toxinech ví, zároveň o nich ale chce slyšet více," uvedl vedoucí studie doktor Kurt Robisl. "Když o některých látkách slyšeli, opravdu se zděsili," doplnil.

Vědci nejdříve vybrali 24 škodlivých látek, které rozdělili do šesti kategorií. Každý respondent pak odpovídal na otázky ohledně jedné skupiny chemikálií, která byla vybrána náhodně. Jen 8 % pak dokázalo určit, že alespoň 3 z uvedených 4 látek jsou zdraví škodlivé.