Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elixír nesmrtelnosti: Vědci objevili ve starověké hrobce záhadnou tekutinu, její účinky jsou zarážející

historie
historie
Foto: Pixabay

Po elixíru nesmrtelnosti nepátral jen český panovník Rudolf II., ale třeba i starověcí Číňané. Vědci nedávno objevili kotlík, která takovou látku obsahoval. Ukázalo se ale, že účinnost tohoto nápoje byla úplně jiná, než naši předci věřili.

Archeologové v Číně objevili 2000 let starý bronzový hrnec, který obsahoval žlutou tekutinu, kterou starověcí Číňané považovali za „elixír nesmrtelnosti“. Vzhledem k tomu, že tato směs byla objevena v hrobce mrtvé osoby, pravděpodobně nebyl příliš účinný.

Tajemný hrnec byl objeven v čínské provincii Che-nan na archeologickém nalezišti, které se nachází v blízkosti dnešního města Luo-jang. Čínská státní tisková agentura  Xinhua uvádí, že spolu s nádobou naplněnou tekutinou objevili vědci také velké množství malovaných hliněných nádob, bronzových artefaktů a dokonce i ozdobnou lampu ve tvaru divoké husy.

"Immortality drug" from 2,000 years ago! Archaeologists say the liquid found in central China's ancient tomb is "elixir of life" recorded in ancient Taoist literature https://t.co/pfZMCwXsy6 pic.twitter.com/dZ2ZAcPwJu

— China Xinhua News (@XHNews) 1. března 2019

Když byla nádoba v říjnu 2018 objevena, vědci předpokládali, že nažloutlá kapalina je alkoholický nápoj, protože měl „aroma vína". Další výzkum však ukázal, že 3,5 litru kapaliny je vlastně vyrobeno z dusičnanu draselného a alunitu. To jsou složky „elixíru nesmrtelnosti“, o němž se psalo ve starověkém taoistickém textu.

„Je to poprvé, kdy byly v Číně objeveny mýtické léky na nesmrtelnost,“ vysvětluje Shi Jiazhen, vedoucí Institutu kulturních památek a archeologie v Luo-jangu. „Kapalina má významnou hodnotu pro studium starověkých čínských myšlenek o dosažení nesmrtelnosti a evoluci čínské civilizace. Hrobka poskytuje hodnotný materiál pro studium života západních hanských šlechticů i pohřebních rituálů a zvyků doby,“ dodal.

Lektvar samozřejmě ve skutečnosti žádné vlastnosti prodlužující život nemá - zvláště poté, co po staletí ležel v zaprášené hrobce Dusičnan draselný je iontová sůl používaná v hnojivech, ohňostrojích a při zpracování masa. Ve vysokých koncentracích může být látka toxická.

Využití alchymie ve snaze dosáhnout nesmrtelnosti se objevuje ve všech kulturách napříč světem - od středověké Evropy až po feudální Japonsko. Čínští císaři byli touto myšlenkou zvláště posedlí. Velké množství císařů a jiných elit totiž zemřelo po otravě rtutí po požití „elixíru nesmrtelnosti“.

Témata:  Čína historie archeologové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy