reklama

Tým vědců analyzoval možné dopady chemických látek narušujících endokrinní systém člověka. Právě tyto látky se nachází v chemikáliích, které jsou plošně používány v zemědělství. 

Jedinec se vlivům těchto látek takřka nemá šanci vyhnout jelikož se nachází nejen v zemědělských produktech velkovýrobců, ale takřka ve všem. Světová zdravotnická organizace varuje, že tyto škodlivé látky se nachází nejen v jídle, ale i ve vzduchu a vodě a bez kontaktu se vzduchem a vodou se člověk skutečně neobejde.

Práce vědců se pokusila vyčíslit škody způsobené těmito látkami šířenými především skrze zemědělskou velkoprodukci. Ve vědecké komunitě práce vzbudila skutečný rozruch. Profesor Masarykovy univerzity Omar Šerý upozornil na šokující dopady chemikálií. "Občané EU postupně ztrácejí IQ v důsledku používání insekticidů. Mezinárodní vědecký tým ve své práci poukazuje na snížení IQ evropské populace o 13 milionů bodů v důsledku používaní insekticidů, což vede k finančním ztrátám přes 146 miliard EUR za rok!" uvedl na svém twitterovém profilu vědec.

Četba výsledků studie nabízí další alarmující čísla. Pravděpodobnost ztráty IQ bodů ve spojitosti s vystavením účinkům chemikálií se pohybuje v pravděpodobnosti mezi 70 až 100 procenty!

Látky obsažené v zemědělský produktech podle vědců dále způsobují hyperaktivní poruchu pozornosti. Ohrožení poruchou v důsledku kontaktu s problematickými látkami se podle analýzy pohybuje ve 20 až 69 procentech případů.

Výsledky studie jsou skutečně alarmující, ovšem změny v přístupu k pěstování plodin se v důsledku informací čekat nedají.