reklama

Odborníci vzali v potaz obecně známý fakt, že krevní tlak v noci klesá, a zkoumali, zda tento efekt může mít i krátký odpolední "šlofík". Jejich výzkumu se zúčastnilo 212 lidí v průměrném věku 62 let. Všichni se úspěšně léčili s vysokým tlakem a polovina z nich byla zvyklá si po obědě pospat.

Čtyřiadvacetihodinový monitoring obou skupin pak ukázal, že ti, kteří si dopřávali spánek, měli nižší tlak než ti, kteří tak nečinili.

"Zdá se, že spánek v polovině dne snižuje krevní tlak stejnou měrou jako změny životního stylu, například omezení soli a alkoholu," uvedl kardiolog a vedoucí studie Manolis Kallistratos. Zjištění jeho týmu je podle něj důležité, protože i malý pokles vysokého krevního tlaku může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění až o deset procent.

Odpolední poležení sice podle vědce nemůže nahradit další lékařská doporučení, ale mohlo by představovat změnu životního stylu, která je nejsnáze "stravitelná". "Víme totiž, že pacienti mívají největší problémy s dodržováním takových změn," vysvětlil Kallistratos.

Lidé by se tak podle něj neměli cítit provinile, pokud si po obědě na chvíli zdřímnou. "Nenabádáme ale lidi k lenosti. Čtyřicet pět nebo šedesát minut je tak akorát."