Milovníci slaniny by si měli dát pozor. Její každodenní pojídání zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Tvrdí to studie uskutečněná Oxford University, vzniklá za podpory Cancer Research UK. Zprávu přinesla stanice BBC.
Výzkumníci analyzovali data skoro půl miliónu lidí, uvedených v studii UK Biobank, největší britské biobanky. V průběhu šesti let výzkumu nalezli 2 609 lidí, kterým se rozvinula rakovina tlustého střeva.
Studie zjistila, že snědením tří plátků slaniny namísto jedné se riziko rakoviny zvyšuje o 20%. U 40 z 10 000 lidí, kteří jedli 21gramů červeného a průmyslově zpracovaného masa denně, byla zjištěna rakovina tlustého střeva. V případě těch, kteří jedli 76 gramů těchto druhů mas každý den, to bylo 48 osob na 10 000 lidí.
Podle britské National Health Service (NHS) je 76 gramů rudého masa je ekvivalentní 227 gramům steakové svíčkové. Plátek slaniny nebo plátek šunky je ekvivalent 23 gramům zpracovaného masa. Podle Cancer Research UK 5 400 případů z 41 804 případů rakoviny střev by mohlo být zabráněno, kdyby lidé nejedli vůbec průmyslově zpracovávané maso.
Cancel Research UK nicméně přiznává, že mnohem větší hrozbou, co se týče rizika vytvoření rakoviny, je kouření, které způsobuje 54 000 případů rakoviny ročně. Zdravotnické organizace přesto doporučují lidem, aby jedli méně červeného masa. Např. britské ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby každý, kdo jí 90g červeného a zpracovaného masa denně snížil tuto dávku na 70g.
Neznamená to nicméně se zcela vzdát červeného masa. Podle NHS výhody červeného masa je vysoký obsah železa a bílkovin. Lidé jej tedy mohou jíst a být zdraví, je však nutné se vyvarovat potencionálních rizik.
U průmyslově zpracovávaného masa existují značné nevýhody. Toto maso, zahrnující párky, slaninu, salám, je kouřením či přidáním soli a konzervačních látek upraveno tak, aby byla prodloužena jeho trvanlivost nebo zvýrazněna jeho chuť . Chemikálie, které jej upravují, dle odborníků zvyšují riziko rakoviny. Karcinogenní chemikálie může též zvyšovat vysokoteplotní vaření.
Podle profesora Gunthera Kuhnleho z University of Reading, je studie velmi dobře zpracovanou analýzou souvislosti mezi příjmem masa a rakovinou tlustého střeva. Její výsledky potvrzují dřívější výzkumy, podle kterých riziko zvýšení rakoviny roste o dalších 20% na 50gramů zvýšení příjmu červeného a průmyslově zpracovávaného masa.
Kuhnle zdůrazňuje další poznatek studie, podle něhož zvýšená spotřeba vlákniny má mnohem větší přínos na zdraví člověka a zamezuje riziku výskytu rakoviny tlustého střeva. Právě nedostatek vlákniny je jeden z klíčových faktorů, spolu s věkem, genetikou, nečinností a vysokou konzumací alkoholu, co zvyšuje riziko výskytu rakoviny tlustého střeva.
Rakovina tlustého střeva je na druhém místě žebříčku nejčastějších nádorových onemocnění v České republice. Každý rok této nemoci podlehnou zhruba čtyři tisíce Čechů. Choroba postihuje zvláště věkovou skupinu osob v rozmezí 63 až 77 let.
Související
8. listopadu 2024 9:54
29. října 2024 12:05
18. října 2024 13:09
7. října 2024 9:08
3. října 2024 11:48
15. května 2024 13:41