reklama

Roztomilé hračky společnosti Disney by v budoucnu mohly být natolik chytré, aby vybraly ideální pohádku na dobrou noc. Disney pracuje na umělé inteligenci, kterou učí porovnávat krátké fiktivní příběhy.

K tréninku odborníci užívali nervové sítě navržené tak, aby napodobovaly učící proces lidského mozku. Umělou inteligenci učili pomocí vzorků příběhů. Chtěli ji naučit, aby poznala určité vlastnosti a vzorce, které by zaujaly velké množství čtenářů.

Tým z Disney Research a Univerity of Massachusetts Boston tvrdí, že se jedná o první studii svého druhu této velikosti. Učí roboty hodnotit kvalitu textu podle určených vzorců. Podle týmu by to mohlo vést k tomu, že by umělá inteligence dokázala říct dobrý příběh a také ho poznat v moři ostatních příběhů.

„Naše nervové sítě měly úspěch v předpovídání úspěchu a popularity příběhů,“ uvedl podle IFL Science Boyang Alber Li z Disney Research. „Pořád je nelze použít k tomu, aby vybrali vítěze místní spisovatelské soutěže,“ uznal. Prý je ale lze užít jako základ k dalšímu výzkumu.

Aby získali dostatek dat, s nimiž by jejich systém mohl pracovat, výzkumníci z Disney stáhli přes 28 000 odpovědí ze stránky Quora.com. Na té se lidé mohou ptát na to, co je zajímá, a ostatní odpovídají. Výzkumníci se zaměřovali na ty, které měly nejvíc hlasů, což naznačuje jejich kvalitu.

Většina odpovědí na Quora.com je navíc veliká část odpovědí psána v podobném stylu jako příběhy. To se do jejich experimentu velmi hodilo. Posoudit kvalitu příběhu objektivně je samozřejmě velmi zrádné, proto se hlasy od uživatelů hodily jako určité srovnání kvality.

Toto dalo vzniknout třem nervovým sítím – jedna se dívala na individuální části příběhu, druhá analyzovala, jak se tyto části hodily k sobě. Třetí část měla za úkol ohodnotit příběhy všeobecně. Ve vzájemné kombinaci byly schopné naučit se, co odděluje dobré příběhy od těch ostatních.

Tuto schopnost vědci testovali opět pomocí Quora.com. Nechali sítě vybrat nový příběh ze stažené databáze a odhadnout, jak populární se na Quora.com tento příběh stane. Tím by dokázaly, že umělá inteligence dokáže pochopit, co dělá příběh populární a co ne.

V experimentech se sítě projevily lepší v hodnocení příběhů než ostatní stroje. Během testování se zlepšily o 19 %. Je však třeba uvědomit si, že uživatelé na Quora.com nejsou perfektní hodnotitelé kvality příběhů. Práci navíc ještě neposoudili ostatní vědci.

I tak je však tento výzkum jasným důkazem toho, že se pokročilé inteligence – jako jsou právě nervové sítě – v budoucnu stanou více lidskými. „Aby porovnala kvalitu, musí umělá inteligence alespoň částečně textu rozumět,“ komentoval vice prezident Disney Research Markus Gross, který se nepodílel na samotném výzkumu.