Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Karel Raška. Čech, kterého skoro nikdo nezná, zbavil svět nejhorší nemoci v historii

Karel Raška
Karel Raška
Foto: Archiv MÚA AV ČR

Svět vděčí Česku a Čechům za mnohé. Nejen, že naši předci objevili hromosvod nebo kontaktní čočky, ale dokázali díky jednomu lékaři zcela vymýtit pravé neštovice. Za celých zhruba 200 let od vynálezu vakcíny to nikdo jiný nedokázal.

Neštovice jsou nejznámější vymýcenou nemocí na světě a existují tři typy tohoto onemocnění, přičemž ty pravé, odborně nazývány Variola, se byly vysoce nakažlivým onemocněním s vysokou úmrtností, dosahující až sta procent.

Během 20. století tato choroba zahubila zhruba 500 milionů lidí a jde o první chorobu, na kterou vznikla vakcína. Tu v roce 1798 představil Edward Jenner, který na ni přišel zcela náhodou.

Všiml si totiž, že lidé, kteří pracují s krávami, trpí neštovicemi méně. 14. května 1796 se rozhodl učinit pokus a naočkoval osmiletému Jamesi Phippsovi hnis z vředu, který vyvolávají kravské neštoviceme.

Chlapec onemocněl kravskými neštovicemi, ale za šest týdnů se uzdravil. Jenner ho poté infikoval pravými neštovicemi, u chlapce ale nemoc nepropukla. Tento pokus je považován za první skutečnou vakcinaci 

Než ale mohla být zahájena plošná vakcinace, uplynuly další dvě stovky let. Až v 60. letech 20. století připravila Světová zdravotnická organizace největší lékařskou akci všech dob, pokus o totální vymýcení pravých neštovic.

Koncepci celé akce vypracoval český epidemiolog Karel Raška, který navrhnul, že by bylo nejlepší namísto nákladného plošného očkování očkovat pouze obyvatele v místech, kde vypukla největší ohniska nákazy.

Do akce se zapojily tisíce lékařů, z čehož dalších dvacet českých odborníků dobrovolně riskovalo život v tehdy politicky velmi bouřlivých oblastech.

Neštovice nejprve vymizely v Latinské Americe, a to v roce 1971. Následně byly vymýceny v Indii v roce 1975 a nakonec v Africe. Zde byl diagnostikován vůbec poslední přirozeně se vyskytující případ neštovic, a to konkrétně 26. října 1977 na Ali Maow Maalin v okrese Merca v Somálsku. 

9. 9. 1979 mezinárodní komise lékařů označila nemoc za vymýcenou, což nakonec 8. května 1980 potvrdilo i Valné shromáždění Světové zdravotnické organizace. 

Témata:  Karel Raška nemoci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy