Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženy se chtějí svým oblékáním zalíbit mužům. Neuvěřitelně si ale poškozují zdraví.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Britští výzkumníci začali volat po tom, aby ženy nebyly ve své profesi nuceny nosit boty s vysokým podpatkem. Studii k této problematice zpracovali akademici z univerzity v Aberdeen.

Výzkum odhalil důkaz toho, že to, jaké boty ženy nosí, důrazně ovlivňuje jejich případnou atraktivitu pro muže. Kromě tohoto pozitivního aspektu ale jedním ze závěrů studie je, že nošení bot s vysokým podpatkem důrazně zvyšuje riziko muskuloskeletálních poruch a také riziko zranění. 

Mezi muskuloskeletální poruchy lze zařadit zdravotní problémy, které souvisejí s prací. Obvykle zasahují oblasti zad a krku, ramen a horních a dolních končetin. Trpí zejména klouby a další tkáně. Často se jedná o problémy, které jsou způsobené přetěžováním z opakovaných pohybů. 

"Z naší studie je jasné, že ačkoliv je zde velké množství důkazů o tom, že vysoké podpatky škodí zdraví jednotlivci, jsou zde zároveň komplexní  společenské a kulturní důvody, proč nošení podpatků vzbuzuje atraktivitu," říká doktor Max Barnish, jeden z autorů studie. 

"Jistě, že nikomu neříkáme, zda by měl nebo neměl nosit vysoké podpatky, ale doufáme, že tato studie informuje ty, jež nosí podpatky a ony pak zváží zdravotní rizika, která to s sebou nese, stejně jako společenské výhody," uvádí doktorka Heather Morganová.

Témata:  lidé ženy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy