Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kouření ničí život dětem už v děloze. Rodí se poškozené

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Američtí doktoři ze zdravotnického výzkumného centra zjistili, že chatrné zdraví není tím jediným problémem, který čeká děti, jejichž matky v těhotenství kouřily. Podle nejnovějších výzkumů může kouření ovlivnit dokonce i stavbu DNA nevyvinutého plodu, informuje magazín Science.

Děti, které se narodí matkám, které v těhotenství kouřily, mají tendenci být menšího vzrůstu, mívají oslabenou funkci plic a je u nich obecně větší výskyt zdravotních problémů, než je tomu u ostatních dětí. Když tyto děti dospějí, projevují se u nich různé poruchy chování a další zdravotní problémy – například astma nebo závislost na nikotinu.

Nová studie, nejrozsáhlejší svého druhu, se pokusila zjistit, zdali mohou kouřící matky ovlivnit i DNA svých budoucích dětí. Výzkumníci odebrali krev 889 dětí hned po narození, z tohoto počtu porodů přibližně třetina matek nahlásila, že v průběhu těhotenství kouřila. Tým vědců se potom v krvi novorozenců snažil najít stopy methylu, který představuje jednu z mnoha možných mutací DNA.

Výsledky této rozsáhlé práce potvrzují to, co už prokázaly studie menšího kalibru. U dětí, které se narodily kuřačkám, byly prokázány změny na úrovni DNA, které se u ostatních zkoumaných novorozeňat nevyskytovaly. Poškozené geny zahrnovaly například ty, které jsou spojovány s vývojem plodů, geny, které souvisí se závislostí na nikotinu a zároveň i se schopností přestat kouřit.

Stále však zůstávají jisté otázky – změny, které byly u dětí kuřaček pozorovány, nemusí být trvalé. Dalším důležitým otazníkem je to, že pokud může kouření v průběhu těhotenství způsobit změny na úrovni DNA, mohlo by podobný efekt mít i vystavení matky různým jiným chemikáliím, které se vyskytují v našem ovzduší, v jídle a v našich domovech.

Témata:  lidé kouření děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy