reklama

5) Ohnivý ostrov, Rusko

Nápravné zařízení číslo OE 256/5 neboli mezi vězní podle posledního čísla přezdívané jako „Piatak“ tedy „Pětka“. Původně pravoslavný klášter přeměněný po roce 1917 na gulag a po roce 1953 na nejpřísněji střeženou věznici pro ty nejhorší případy na ostrůvku uprostřed jezera Novozero asi 400 kilometrů od Moskvy. „Piatak“ má pouze kolem 200 „stálých zákazníků“. Jsou to ovšem ti nejhorší z nejhorších. Pedofilové, sériový vrazi, kanibalové. Každý z nich tráví 23 hodin denně v naprostém tichu a izolaci, kdy se nesetkává ani s jinými vězni ani hlídači. Pokud poruší pravidla, čeká jej korekce: 15 dní v zatemněné cele, kde je pouze dřevěná lavice a kbelík. Prvních deset let trestu mají vězní nárok na dvě hodinové návštěvy ročně. Za socialismu se dokonce stalo, že několik vězňů ve svých celách umrzlo. I dnes je zde vysoká míra sebevražd.

4)  San Juan de Lurigancho, Peru

Ve vězení postaveném pro 700 vězňů se dnes oficiálně tísní 2500 odsouzených. San Juan de Lurigancho je považováno za nejhorší vězení v Jižní Americe, což je titul, který sám o sobě varuje! Ve vězení není, až na několik pump na vodu, žádná hygienická nebo sociální infrastruktura. V celách pro dvě osoby se tísní až deset lidí.  Vězeňská stráž kapitulovala na jakoukoliv vnitřní kontrolu vězení, a to ovládly gangy. Bují znásilňování, prodej drog a násilí. Míra vražd a sebevražd je mezi vězni velmi vysoká.

3) Bang Kwang, Thajsko 

Velký tygr nebo také Bangkokský Hilton. Toto zařízení mělo tu pochybnou čest navštívit i několik Čechů. Vězení pro 2000 vězňů jich dnes obývá kolem 6000! Mezi nimi je i asi 1000 vězňů odsouzených k smrti, kteří na nohách nosí neustále řetězy. Ve věznici bují nemoci všeho druhu od úplavice přes malárii až po AIDS. Jídla je málo a všude bují korupce. Ve vězení jsou jen minimální vnitřní pravidla, a i stavby jsou velmi chatrné. Vězni jsou tak vystaveni nejen šikaně, ale i nepřízni počasí.  

2) Kamiti, Keňa

„Perla Afriky“! I otrlý afričtí kriminálníci se při vyslovení jména „keňského Alcatrazu“ otřesou hrůzou. Ve vězení pro 1400 odsouzených je dnes napěchováno asi 4000 mužů. Podmínky jsou děsivé. Stráže jsou velmi brutální a neváhají používat jako kázeňských trestů těch nejbrutálnějších metod. Všude vládnou vězeňské gangy a za peníze si lze pořídit vše. Vězni jsou nuceni k tvrdé práci, za niž jsou však odměňováni. Plat je 10 centů denně! Věznice nemá vlastní studnu a pro 200 vězňů je tak jeden kbelík vody na den. Nelze se divit, že úmrtnost na choleru a AIDS je děsivá.

1) Diyarbakır, Turecko

Turecké vězení je pojem. A v Turecku je pojem Diyarbakır! Ten je považován za to nejhorší, kam vás mohou poslat. Přezdívka mluví za vše: „Peklo“! Vedle nejhorších kriminálníků se v něm ocitají i političtí vězni. V současnosti tedy především Kurdové a vojenští pučisté z roku 2016. Dnes má kolem 2000 „nájemníků“, i když je postaven jen pro 700 vězňů. Především političtí vězni jsou zde strážemi systematicky mučeni a je jim odpírána strava a spánek. V tom strážím vydatně pomáhají i kriminálníci. Na nové vězně čekala v 80. letech 20. století „koupel“. Vězně na několik hodin stráže hodily do nádrže s výkaly. Úmrtnost na „nezjištěné příčiny“ a „sebevraždy“ je zde vysoká.