Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší muslimské město v Evropě? Moskva, takhle to tam vypadá

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Svátek přerušení půstu ukončuje pro muslimské věřící důležité období ramadánu, kdy se omezují v jídle a pití. Velmi výrazný průběh mají tyto slavnosti tradičně v Moskvě. Na sociálních sítích se objevilo video, jak takové slavení může v ruské metropoli vypadat.

Hlavní město Ruské federace je de-facto největším "muslimským městem" v Evropě, jelikož zde žije největší komunita přívrženců Islámu. I když se také jedná o otázku výkladu, jelikož v Istanbulu pochopitelně žije více muslimů a jedná se také podle oficiálních údajů o lidnatější město (Istanbul má přibližně 14 mil. obyvatel zatímco Moskva 12 miliónů).

Jenže Istanbul se rozkládá na Bosporské úžině, která odděluje kontinenty Evropu a Asii, tudíž Istanbul není tak úplně evropským městem.

Na druhé místo za Istanbul řadí Moskvu v počtu muslimů i politický geograf působící na Univerzitě Karlově Michael Romancov, který také sdílel video v němž se tisíce muslimů klaní na silnici, v níž je tak nemožný jakýkoliv dopravní provoz.

Aneb město s největším množstvím muslimů v Evropě po Istanbulu... https://t.co/v4nC6TBJnH

— Michael Romancov (@MichaelRomancov) June 4, 2019

Možná by někdo očekával, že v metropolích bývalých západních  koloniálních velmocí žijí větší muslimské komunity, které do těchto měst migrují od dob rozpadů koloniálních států. Nicméně obdobné situaci čelí i Moskva. Kvůli špatné ekonomické situaci v asijských součástech Ruské federace a sousedních zemích, kde islám dominuje, řada muslimů tak hledá obživu právě v Moskvě.

Ruská vláda je k muslimům dlouhodobě velmi přívětivá. V Rusku se nachází tisíce mešit a nové přibývají. V roce 2015 byla otevřena Moskevská chrámová mešita, která pojme až 10 000 věřících a patří k největším na světě.

"Mezi námi nemůže být žádná systémová, civilizační neslučitelnost. Jako nadnárodní a multináboženská společnost s dlouhou historií je naše země součástí islámského světa," uvedl například ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a podobné situaci vnímá i Vladimír Putin, který se prohlásil za spojence islámského světa a také zdůrazňuje muslimskou historii Ruska spojenou např. se Zlatou hordou.

V Rusku žije přibližně 15 miliónů muslimů a z toho dva milióny právě v Moskvě.

Témata:  Moskva Rusko muslimové ramadán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy