Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je tetování společenské stigma? Češi mění názor na "kérky"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Zdobení těla tetováním se líbí více než polovině lidí a jen pětina si myslí, že může svým nositelům způsobit problémy v práci. Přesto více než třetina lidí, kteří si nechali udělat takzvanou kérku, svého rozhodnutí nyní lituje. Nejčastěji to odůvodňují svou mladickou nerozvážností. Jedenašedesát procent těchto lidí si ho totiž nechalo udělat dřív, než jim bylo dvacet. Vyplynulo to z průzkumu agentury Behavio.

"Pryč jsou časy, kdy tetování znamenalo společenské stigma a překážku v kariéře. Češi už se k trvalému zdobení těla staví jinak," uvedli autoři výzkumu.

Mnozí si nicméně dál myslí, že k některým profesím se viditelné tetování nehodí. Polovina Čechů si například nepřeje vidět potetované právníky nebo doktory. Podle dvou třetin by pak lidé měli svá tetování schovávat pod společenským oblečením.

Dvě pětiny lidí v průzkumu, který provedla agentura v červenci mezi více než 3500 dotázanými, ale uvedlo, že o tetování uvažuje.

V historii mělo zdobení těla svůj význam, šlo podle něj například poznat postavení člověka či jeho pohlaví, vdanou ženu, věkovou skupinu, trestané jedince nebo hrdiny. Dnes je to jiné, většina lidí chce podle tatérů tetování jako ozdobu, málo z nich si nechá udělat tetování se skrytým významem. Současně přibývá lidí, kteří chtějí barevné tetování nebo tetování, které vypadá, jako by bylo namalované vodovými barvami.

V Česku navíc tetování v posledních letech zaznamenalo velké změny, zejména se zvýšila kvalita. Podle průzkumu si lidé, kteří už nějaké tetování mají, nejčastěji nechali na tělo udělat nějaké přírodní motivy, ornamenty nebo nápisy.

Témata:  tetování průzkumy Češi

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 8:21

Česká televize odhalila jména všech deseti účastníků letošní StarDance

Jména všech deseti účastníků podzimní třinácté řady StarDance jsou známá. Česká televize ve středu na sociálních sítích odhalila jména pěti mužů, kteří se objeví na parketu. Už v pondělí prozradila, jaké slavné ženy budou usilovat o titul královny tanečního parketu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy