Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel skladatel Jaromír Klempíř, autor hitů Karla Gotta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ve věku 72 let zemřel dnes hudebník a skladatel Jaromír Klempíř. ČTK to oznámil hudební publicista Miloš Skalka. Klempíř byl například autorem hitů pro Karla Gotta Hej páni konšelé a C'est la vie.

Pro Waldemara Matušku složil píseň Jen se přiznej že ti scházím a pro Helenu Vondráčkovou Lipovou alejí.

Na profesionální dráhu vstoupil Klempíř v divadle Semafor se zpěvákem a kytaristou Pavlem Sedláčkem a později se skupinou Olympic. V 60. letech byl členem divadla Apollo.

Zdroj: YouTube

V roce 1967 měl automobilovou nehodu, která ho na čas vyřadila z aktivní činnosti hudebníka. Poté působil jako redaktor v Supraphonu, psal hudbu k filmům například k Slastem Otce vlasti.

Když jsme s televizním orchestrem jezdili do tehdejšího východního Německa, chodil jsem po obchodech a kupoval hodně desek s jazzem - miloval jsem Oscara Petersona. Nalezl jsem tam mimo jiné verzi písničky Kam letí ten čáp - místo autorů bylo napsáno, že jde o slovenskou lidovou píseň," řekl Klempíř v televizním rozhovoru s Milanem Lasicou. Klempířovu skladbu Kam letí ten čáp otextoval Štaidl a zpívala ji Pavlína Filipovská.

Spolupráce se Štaidlem začala, když hráli s Olympikem v Semaforu inscenaci Ondráš podotýká. Tam se s ním setkal, přitom se formovalo divadlo Apollo. "Nepovažoval jsem se za dvorního Gottova skladatele, Karel Svoboda pro něj dělal vynikající písně," řekl hudebník, který pro něj psal kantilény, ale začínal jako rocker.

Témata:  úmrtí Jaromír Klempíř "svátek zesnulých ""dušičky"""

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy