Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět náhodných objevů, bez kterých bychom si nedokázali představit dnešní kuchyni

Potravinářský trh v Barceloně.
Potravinářský trh v Barceloně.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Mnozí si myslí, že věda a kuchyně nejdou dohromady, a když, tak je to ke škodě obou oborů. Není tomu tak. Věda kuchyni může báječně obohacovat a nejeden vědec přišel s geniálním nápadem, bez kterého si nedokážeme představit moderní kulinářství. Vybrali jsme pro vás pětku náhodných objevů, které obohatily naše chuťové buňky.

1) Mikrovlnná trouba

2. světová válka přinesla mnoho nových technologii a mezi ně patřil i radar. Když jeden z techniků firmy Raytheon, Percy Spencer, pracoval na novém typu vakuové trubice pro radary, zjistil, že se mu v kapse rozpustila tabulka čokolády. Všímavý vědec začal experimentovat a se zařízením rozpouštěl sýr, rozmrazoval maso nebo připravoval popcorn. Brzy se na trhu objevila první mikrovlnná trouba. Ta vážila 384 kilogramů a byla 168 centimetrů vysoká, ale započala cestu k dnešním mikrovlnkám.

2) Umělé sladidlo

Američan Constantine Fahlberg, výzkumník na univerzitě Johna Hopkinse, pracoval v roce 1878 na analýze uhelného dehtu. Doufal, že se mu z něj podaří extrahovat nový lék na malárii podobný chininu. Jednoho dne si výzkumník před obědem zapomněl umýt ruce. Když se pustil do jídla, zjistil, že vše chutná sladce! V roce 1884 podnikavý badatel spustil výrobu svého umělého sladidla, čímž osladil život nejen diabetikům, ale i mnoha lidem snažícím se získat štíhlou postavu.

3) Teflonové nádobí 

Cesta k teflonovému nádobí je trnitá. V roce 1938 Američan Roy J. Plunkett experimentoval tetrafluoretylénem jako s novým chladícím plynem pro lednice. Jednoho dne zapomněl přes noc plyn v tlakových lahvích v chladu. Ráno zjistil že se plyn změnil bílou tuhou látku. Při experimentech s ní zjistil, že látka dobře vede teplo, nic k ní při vysokých teplotách nepřilne a brání korozi. Během 2. světové války byl teflon použit při výrobě atomové bomby. Teprve v roce 1953 si francouzský chemik Marc Grégoire patentoval vlasec potažený teflonem. A o rok později jej jeho žena Colette přemluvila ať zázračnou látkou potáhne i její hrnce a pánve. A začala velkou kuchyňskou revoluci!

4) Kukuřičné lupínky

Roku 1894 pracoval John Kellogg v sanatoriu v Battle Creek v Michiganu. Lékař se snažil pro své pacienty vytvořit nové zdravé jídlo, které by bylo zároveň i chutné a výživné. Jednoho dne nechal vařit v hrnci pšenici. Zapomněl však na ni a když ji sundal z plotny pšenice se místo kaše rozpadla na vločky. Kellogg pokus opakoval, tentokrát s kukuřicí. A nová zdravá snídaně a základ miliardového potravinářského impéria byl na světě!

5) Worcestrová omáčka

Lady Sandysová byla veliká gurmetka a procestovala v 19. století značnou část britského impéria. V Bengálsku ochutnala vynikající dochucovací omáčku a chtěla ji připravovat i doma. Proto pověřila lékárníky Johna Lea a Williama Perrinse, aby ji tuto pochoutku připravili. S výsledkem však nebyla spokojena a omáčka ve sklenicích putovala do sklepa lékárníků. Tam zůstala nepovšimnuta 24 měsíců. Při úklidu sklepa pak na sklenice s nepovedenou omáčkou jeden s lékárníku narazil. Před vyhozením se rozhodl jeden z nich jejich obsah ochutnat. Byl vynikající! A populární ingredience byla na světě. Jen pro reklamní účely byla lady změněna na lorda…     

Témata:  historie kuchyň věda potraviny gurmánství

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy