reklama

Někdo říká, že čaj je zdravý. Jiný, že má pozitivní účinky například na spánek. A spousta lidí po něm sáhne při nemoci. Podle vědců z American Chemical Society je tomu ale spíše naopak. Čaj totiž spíše škodí.

Řeč není o sypaném čaji, ale i pytlíkovém. Vědci totiž zjistili, že právě ony pytlíky, ve kterých se čaje prodávají a které se následně louhují v horké vodě, totiž zřejmě nesvědčí ani lidskému tělu, ani přírodě.

Podle expertů se totiž při louhování těchto syntetických pytlíků uvolňují mikroplastické částice. Světová zdravotnická organizace (WHO) už dříve potvrdila, že tyto látky jsou součástí pitné vody, takže nepředstavují pro člověka větší riziko, zároveň ale přiznala, že podrobné studie chybí.

Vědcům se každopádně povedlo zjistit, že jeden průhledný syntetický sáček uvolní do horké vody asi 11,6 miliardy mikroplastů a 3,1 miliardy nanoplastů. 

Čaje v zimě spíše ubližují?

S jedním zdravotním varováním ohledně čajů přišla nedávno i Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). A to se týká především zimních měsíců.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Server vysvětluje, že mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách.