Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkým městem otřásly výbuchy. Teroristický tok? Něco mnohem zajímavějšího

Bueons Aires
Bueons Aires
Foto: Pixabay

Buenos Aires – Městem General Roca v jižní Argentině ve středu otřásly silné výbuchy. Otřásly se domy a budovy a lidé se obávali útoku – zdroj se ale ukázal být mnohem zajímavější. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Poté, co městem otřásly silné výbuchy, na místo okamžitě vyrazili policisté, hasiči a krizoví pracovníci. Bombu, zemětřesení či následky podobných katastrof ale hledali jen marně. Sérii výbuchů a otřesy totiž způsobil meteoroid, který se jim nad hlavami rozpadl.

Vědci zjistili, že meteoroid do zemské atmosféry vstoupil rychlostí asi 670 kilometrů v hodině. Odhadují, že v průměru měřil asi 12 metrů, ještě za letu se ale rozpadl na tři kusy.

„Zřejmě se jednalo o minerální meteoroid, který do atmosféry vstoupil při vysoké rychlosti a pod úhlem velmi blízko Zemi. Jakmile se dostal do kontaktu s atmosférickými plyny, rozehřál se a rozpadl na popel," vysvětlil astronom Roberto Figueroa z blízké observatoře Neuequen.

„Některé z větších kusů se mohly dostat do nižších vrstev atmosféry, kde shořely. Jelikož se tam dostaly při obrovské rychlosti, vytvořily rozsáhlou vlnu, kterou bylo možné slyšet jako zadunění," dodal.

Témata:  Argentina výbuch meteorit

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy