reklama

Problém s uprchlíky

Analýza podotýká, že ačkoliv se charakter pachatelů, jejich motivy i metody u všech tří útoků zásadně liší, tyto útoky zcela jistě naruší relativní politický klid, který před nimi zavládl ohledně role migrantů v Německu. „To pro německou vládu kancléřky Angely Merkelové způsobí jen další problémy."

Připomíná, že se situace ohledně rozhodnutí Merkelové přijmout velké množství migrantů a uprchlíků ze Sýrie v posledních měsících uklidňovala poté, co se situace v druhé polovině minulého roku postupně vyhrocovala.

„Ačkoliv Němci rozhodnutí Merkelové původně vítali, postupně jich mnoho vyjádřilo své obavy ze sociálních, ekonomických a politických dopadů, které přijetí stovek tisíc migrantů bude mít. To poškodilo oblíbenost německé vlády a vedlo k napětí uvnitř Křesťanské demokratické unie Merkelové," připomíná analýza s tím, že na popularitě naopak získala antiimigrační strana Alternativa pro Německo (AfD).

Nebezpečná migrace

V reakci na tento fakt proto Merkelová zpřísnila azylovou politiku země, uznala kontroly na hranicích zemí v rámci takzvané balkánské cesty a dojednala kontroverzní dohodu s Tureckem, která sice vyvolala kritiku ze strany migrantů a humanitárních organizací, příliv uprchlíků ale snížit pomohla. „A jak migrační krize ustoupila, popularita Merkelové se zase začala zvyšovat."

To se ale nyní zřejmě změní. „Útočník ve Würzburgu byl mladý uprchlík, což je fakt, který politické síly využijí k varování, že migranti pro Německo představují hrozbu. A německé úřady navíc zřejmě případ zpackaly: útočník byl zaregistrován jako Afghánec, ale úřady nyní uznávají, že mohl být z Pákistánu. Kvůli tomu se objevily pochybnosti o tom, zda jsou schopny migranty správně registrovat a monitorovat," vysvětluje analýza.

Střelec, který tento pátek v Mnichově zabil 10 lidí včetně sebe, sice uprchlíkem nebyl, ale jak analýza podotýká, lidé jeho íránský původ ignorovat nebudou. Situace by tak mohla nahrávat například hnutí Pegida, které již oznámilo, že se plánuje stát politickou stranou a kandidovat. Roste také počet útoků na azylová centra.

Padne dohoda EU-Turecko?

Analýza varuje, že problémy Evropy se do budoucna zřejmě budou stupňovat. Hrozí další útoky podobné těm z Mnichova, Nice a Würzburgu a v ohrožení je zřejmě i dohoda o uprchlících s Tureckem.

Tu ohrožuje situace, která v zemi nastala po neúspěšném pokusu o vojenský převrat z minulého týdne, po kterém se v zemi rozpoutalo hromadné zatýkání a propouštění, mluví se i o znovuzavedení trestu smrti. Za takových podmínek je ale nepravděpodobné, že by EU splnila svou část dohody, která zahrnuje zrušení vízové povinnosti pro Turky a obnovení jednání o vstupu země do EU.

Jak si Merkelová a její koalice stojí, se Německo dozví v nadcházejících záříjových regionálních volbách. Špatné výsledky by Merkelovou mohly dotlačit k tvrdšímu postupu vůči migrantům.

„Špatné výsledky její strany by také ovlivnily chování Německa při řešení problémů mimo imigraci, jelikož se země už nyní se svými jižními sousedy, Francií a Itálií, neshodne na tom, jak spravovat eurozónu. A s tím, jak se po celé Evropě konají útoky, se zvýší intenzita požadavků na zvýšení spolupráce při zajišťování bezpečnosti, ačkoliv vytvoření skutečné bezpečnostní unie bude i nadále problematické," dodává analýza.