Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochybyla policie v Mnichově? Lidé promluvili

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín – Páteční útok v Mnichově, při kterém střelec zabil devět lidí a nakonec policie našla mrtvého i jeho, si vyžádal také velký zásah policie. Tu nyní lidé za komunikaci během střelby chválí. Informoval o tom bruselský server Politico.

Podle serveru mnichovskou policii za její rychlou a jasnou komunikaci během střelby chválí jak úřady, tak i média a veřejnost. Hlavní mluvčí policie Marcus da Gloria Martins má dokonce nyní na sociální síti Facebook i svou fanouškovskou stránku, která již má přes 50 tisíc příznivců.

„Mnoho hodin jsme neměli přesné informace. Nevěděli jsme, kdo je střelcem, objevily se i zvěsti, že střelců bylo víc. A tím, co v tu noc udržovalo stabilitu, opravdu byla mnichovská policie," uvedl Carl Nasman, reportér německého Deutsche Welle.

Policie s veřejností komunikovala zejména skrze svůj účet na sociální síti Twitter, kde poskytovala informace v němčině, angličtině, francouzštině a turečtině. Zveřejnila zde také odkaz na tiskovou konferenci, která byla uspořádána poté, co útoky skončily. Tu lidé mohli sledovat živě.

Policie také aktivně bojovala proti šíření falešných informací a fotografií. Server upozorňuje, že jde o zásadní rozdíl oproti reakci policie v Bruselu během útoků 22. března, kritiku za pomalé reakce sklidila i policie ve Francii.

Mnichovské policii poděkoval i Joachim Herrmann, bavorský ministr vnitra. Ten zdůraznil, že vzhledem k tomu, kolik munice střelec měl, mohl být počet obětí i mnohem vyšší. „Děkuji policii za to, že s veřejností navázala takto dobré spojení. Mnichov zareagoval velmi dobře, aby se o své obyvatele postaral. Zastavil veřejnou dopravu, což bylo pro zajištění bezpečnosti obyvatel nezbytné," vzkázal Herrman.

Témata:  Německo policie Německo střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy