Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo našlo unikátní způsob, jak využít uprchlíky

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Německo spustilo pilotní program, který by měl vést k vycvičení více než 100 syrských migrantů v civilních službách, které by jim měly později pomoci znovu postavit jejich vlastní válkou zničenou domovinu. S odkazem na německý deník Frankfurter Allgemeine o tom informoval izraelský server i24news.

Server vysvětluje, že za projektem stojí německá armáda, která chce více než stovku syrských migrantů vycvičit v oblastech technologie, zdravotnictví a logistiky. „Doufáme, že se jednou vrátí do Sýrie a pomohou zde s rekonstrukcí," vysvětlila německému deníku Frankfurter Allgemeine německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Dále vysvětlila, že syrští uprchlíci v německé armádě nemohou pracovat jako vojáci, mohou zde ale vykonávat civilní role. Von der Leyenová se také domnívá, že až konflikt v Sýrii skončí, Německo by zemi také mohlo pomoci s výcvikem jejích bezpečnostních jednotek.

Server upozorňuje, že ačkoliv Německo přijalo rekordní počet uprchlíků, jejich začlenění do trhu práce zůstává i nadále problematické. Frankfurter Allgemeine provedl průzkum, na základě kterého se ukázalo, že 50 předních německých podniků zaměstnalo celkem pouze 54 uprchlíků. Z toho 50 jich přijal jediný podnik – Německá pošta.

K větší integraci uprchlíků do pracovního procesu hlavní německé podniky vyzval například také německý vicekancléř a ministr ekonomiky Sigmar Gabriel. Deník Financial Times ale upozorňuje, že z 300 tisíc uprchlíků, kteří v Německu hledají práci, jich 74 % podle oficiálních statistik nemá žádné odborné vzdělání a asi 25 % nemá žádný certifikát o dosaženém vzdělání. Jen 9 % z nich má univerzitní titul.

Témata:  uprchlíci Německo Syrská krize

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy