Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brutalita Islámského státu nezná hranic: Jakými způsoby mučí zajatce?

Islámský stát vymyslel novou hrůzu
Islámský stát vymyslel novou hrůzu
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Brutalita stoupenců Islámského státu je pověstná. Řezání hlav, znásilňování, shazování gayů ze střech vysokých budov. Ti, kteří řádění islamistů přežijí a skončí v zajetí, si asi ovšem často přejí, aby byli také po smrti.

Bojovníci Islámského státu totiž v životě neslyšeli o Ženevské konvenci a se zajatci zacházejí hůř než se zvířaty. Bití a mučení jsou na denním pořádku.

A islamisté ve svém arsenálu mají i opravdové "lahůdky" - jednou z nejhorších je mučící nástroj přezdívaný létající koberec. Jde o jakousi dřevěnou lavici, která má na horním konci příčný trámek na přivázání rukou.

Trik je ovšem v tom, že "létající koberec" má uprostřed panty a dá se proto sklápět. Islamisté ho používají k bolestivému ohýbání páteře svých zajatců.

A když bolest nepřinutí zajatce mluvit, může napínání páteře dojít tak daleko, že se opora zad přelomí. Výjimkou nejsou ani polámaná žebra, která také nesnesou tlak vyvíjený tímto krutým mučícím nástrojem.

Na otřesný mučící nástroj upozornili podle britského Daily Mailu rebelové ze skupiny Raqqa is Being Slaughtered Silently (Raqqa je pomalu masakrována).

Další mučící technikou je shabeh alias duch - její oběti několik dní v kuse visí přivázané jen za ruce a zápěstí. Žalářníci samozřejmě používají i psychický teror.

Podle jednoho z vězňů, kterému se podařilo uprchnout, jsou na denním pořádku výhrůžky, přikládání nožů na krky vězňů a jako pomyslná třešnička na dortu ukazování uřezaných hlav dosud živým vězňům.

Samotky v islamistických věznicích jsou podle přeživších velké sotva jako lednice nebo malé šatní skříně a je tak snadné v nich začít panikařit a šílet.

Mučitelé se neštítí ničeho a běžně dostávají ze svých obětí doznání elektrickými šoky nebo tím, že je v klecích spouštějí do vody a nechají je pořádně přidusit.

Témata:  Islámský stát mučení vězňů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy