Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filadelfie pod náporem demokratů, Clintonová zamíří do boje o Bílý dům

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Filadelfie - Ve Filadelfii začíná nominační sjezd Demokratické strany, kde bude Hillary Clintonová oficiálně zvolena kandidátkou na prezidentku USA. Na místě byla posílena bezpečnostní opatření.

Nyní již oficiální republikánský prezidentský kandidát Donald Trump po vítězství v primárkách nominaci od strany nakonec oficiálně získal, hlas mu dalo 1725 z 2472 delegátů sjezdu. Trumpův mandát tak podpořilo skoro 70 procent delegátů, což bylo od roku 1976 nejméně. Clintonová se naopak opře zřejmě o stoprocentní důvěru delegátů.

K získání kandidátského statusu potřebuje Clintonová nejméně 2383 hlasů. V primárkách si jich podle propočtu agentury AP zajistila nejméně 2807, takže má nominaci jistou.

Zdroj: YouTube

Tým Clintonové ale podle médií vedl jednání s jejím někdejším sokem Berniem Sandersem, aby Clintonová byla zvolena aklamací, tedy všeobecným souhlasem. Takové zvolení kandidáta by symbolizovalo jednotu strany před nadcházejícími prezidentskými volbami, které se budou konat v listopadu.

Sjezd podpoří také kandidáta na viceprezidenta, kterým se stal senátor za stát Virginie Tim Kaine.

Témata:  Hillary Clintonová prezident USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy