Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci, nevypadá to dobře. Po dvou útocích přišla další špatná zpráva

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Napadení mačetou a výbuch během festivalu. Dva útoky, které během jednoho dne zasáhly Německo, mají na svědomí žadatelé o azyl. Agentura DPA však přináší další špatnou zprávu pro odpůrce migrace - počet nezletilých uprchlíků mířících do této země stoupá, a velmi rychle.

Počet nezletilých uprchlíků, kteří do země přišli bez doprovodu dospělého a požádali v Německu o azyl, prudce vzrostl. Za první polovinu roku 2016 dosáhl šestinásobku počtu za stejné období v roce 2015.

Německo dostalo do konce června 17 909 žádostí o azyl od dětí a dospívajících, kteří přicestovali do země bez rodiny. V první polovině roku 2015 přitom bylo takových žádostí zaevidovaných "pouze" 3024.

Debata o schopnosti Německa přijmout mladé žadatele o azyl se vystupňovala v pondělí, kdy 17letý migrant zranil při útoku sekerou a nožem v regionálním vlaku v Bavorsku čtyři cestující a po vystoupení z vlaku ještě jednu místní ženu.

Další mladí uprchlíci mají na svědomí řadu sexuálních útoků, o moc starší ale nebyl ani útočník, který v neděli zabil těhotnou ženu mačetou. Podle agentury DPA trpí mnoho migrantů posttraumatickou stresovou poruchou.

S nárustem migrace se potýká také Řecko. Počet uprchlíků, kteří nelegálně připluli z tureckého pobřeží na řecké ostrovy, totiž o víkendu významně stoupl.

Jen v neděli ráno zachránily lodě evropské pohraniční agentury Frontex 52 lidí ze dvou přeplněných nafukovacích člunů na otevřeném moři. Od pátku dorazilo do Řecka 294 osob, uvedla dnes agentura DPA.

Řecko pozorně sleduje vývoj přílivu uprchlíků. Poté, co v březnu vstoupila v platnost dohoda mezi EU a Tureckem, se počet nově příchozích uprchlíků prudce snížil a dostal se na nejvýše několik desítek denně.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy