Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko vyhrožuje USA: Pokud nevydáte Gülena, bude to mít vliv na vztahy mezi Ankarou a Washigntonem

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes pohrozil Spojeným států. Jestliže Washington nevydá duchovního Fethullaha Gülena, bude to mít vliv na vztahy mezi Ankarou a USA.

V rozhovoru se soukromou televizní stanicí Habertürk šéf turecké diplomacie také uvedl, že v souvislosti s převratem Turecko vymění některé své velvyslance.

Američané již dříve uvedli, že Ankara musí nejprve předložit jasné důkazy, že se Gülen skutečně zapojil do pokusu o svržení vlády. Právníci v této souvislosti poznamenali, že proces vydání k trestnímu stíhání v jiné zemi může trvat roky.

Personální čistky v nejrůznějších institucích v Turecku se zatím dotkly přes 60.000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni, propuštěni z práce či odvoláni z funkcí. Přes 11.000 lidí, většinou vojáků, je ve vazbě. Za mřížemi se ocitlo mimo jiné skoro 300 příslušníků prezidentské stráže, což je zhruba desetina této elitní jednotky, a také 126 generálů a admirálů.

Témata:  Turecko USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy