Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nasadí Německo vojáky? Je to komplikované kvůli druhé světové válce

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín – Německo se v posledních dnech stalo terčem série krvavých útoků. Politici v zemi proto nyní řeší akutní problém – jak zabránit dalším krvavým útokům na civilisty? Jak nyní informuje německý server Deutsche Welle, objevil se i kontroverzní návrh nasadit vojáky.

Střelec v Mnichově zabil 9 lidí a sebe, o víkendu uprchlík zabil těhotnou ženu. Včera večer se pak muž odpálil před bavorským festivalem, podle informací policie se snažil zabít co nejvíc lidí. Útok zatím oběti na životech nemá, ale 12 lidí zranil.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann proto v rámci svého vyjádření pro německý deník Welt am Sonntag uvedl, že by byl pro nasazení německého vojska uvnitř země, aby v případě dalších útoků mohli policii podpořit.

Nasazení Bundeswehr, ozbrojených sil Spolkové republiky Německo, je v současnosti silně limitováno německou ústavou, která byla vytvořena po druhé světové válce. Podle Herrmanna je ale nyní toto omezení zbytečné a zastaralé.

„V naší zemi máme absolutně stabilní demokracii. Bylo by naprosto nemyslitelné, že pokud by nastala teroristická situace jako v Bruselu třeba ve Frankfurtu, Stuttgartu nebo Mnichově, nesměli bychom povolat dobře vycvičené jednotky Bundeswehru, i když jsou připravené," zlobí se Herrmann.

Server podotýká, že tyto výroky Herrmann pronesl ještě před střelbou v Mnichově a dalšími útoky; ty nyní požadavek na nasazení armády dále zintenzivňují. Politici také zvažují přísnější kontrolu zbraní.

Server ale varuje, že otázka nasazení vojska uvnitř země je v Německu stále velmi kontroverzní a politici o možnosti změnit ústavu debatují již mnoho let. Podle německého ministra vnitra Thomase de Maizere by ale nasazení Bunderswehr v případě extrémního nebezpečí možné bylo i podle současné ústavy.

Témata:  Německo Německá armáda EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy