Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhalil server WikiLeaks skandální informace o Clintonové? Můžou ohrozit prezidentské volby

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington – Demokratická strana (DNC), jejíž prezidentskou kandidátkou zřejmě bude Hillary Clintonová, má možná zásadní problém. Dokumenty, které nedávno zveřejnil server WikiLeaks, totiž obsahují potenciálně skandální informace. Více uvedl server The Daily Caller.

Skandál v DNC

Dokumenty podle serveru obsahují mimo jiné také tabulky a emaily, které zřejmě ukazují plány strany na to, jací sponzoři a prominentní přispěvatelé strany dostanou které pozice v rámci federálních výborů a komisí.

Tyto dokumenty, které se mezi přední představitele strany posílaly letos v dubnu, by podle Kena Boehma, předsedy vládní kontrolní skupiny National Legal and Policy Center, mohly pro stranu mít vážné důsledky.

„Tyto odhalené dokumenty DNC rozhodně vypadají, jako že potenciální administrativa Clintonové propojila jmenování do federálních výborů a komisí s politickými a sponzorskými operacemi Demokratické strany. To není nelegální, ale je to neetické," varuje Boehm.

Clintonová jako favorit

Server připomíná, že za jmenování předních sponzorů na pozice velvyslanců a dalších výhodných vládních pozic byl kritizován i současný demokratický prezident Barack Obama.

Server ale upozorňuje, že dokumenty dále potvrzují, že strana již před výsledky primárek preferovala Clintonovou místo jejího soupeře Bernie Sanderse. Na seznamu sponzorů, kteří měli být odměněni výhodnými pozicemi, byli totiž jen sponzoři Clintonové.

Kvůli tomuto faktu přitom již v neděli z pozice předsedkyně Demokratické národní komise rezignovala Debbie Wassrmanová Schultzová.

Odměny pro sponzory

O tom, že jsou dokumenty zřejmě pravdivé, pak podle serveru mluví pokus Baracka Obamy jmenovat do výboru americké pošty Davida Schapiru, výkonného ředitele řetězce Gaint Eagle, Inc., který Clintonové i DNC finančně přispíval. To odpovídá dokumentům; Schapira nakonec do výboru jmenován nebyl, jelikož jeho jmenování v kongresu zablokovala Republikánská strana.

Soubor se jmény a pozicemi byl podle serveru připojen k emailům, ve kterých se Jordan Kaplan, ředitel národních financí DNC, ptal ostatních předních představitelů, které sponzory chtějí do komisí a výborů jmenovat.

Boehm vysvětluje, že běžně by k výběru osob na tyto pozice nemělo docházet tak brzy před volbami, takže to skutečně vytváří dojem, že jde o odměňování sponzoringu výhodnými pozicemi. Na seznamu je sponzorů Clintonové a DNC dle jeho názoru celá řada.

Témata:  Hillary Clintonová volby v USA USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy