Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdý trest za korupci. Čínský generál dostal doživotí

Čínská armáda, ilustrační foto
Čínská armáda, ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Peking - Bývalý druhý nejvyšší představitel čínské armády Kuo Po-siung (74) byl usvědčen z braní úplatků, u soudu si vyslechl doživotní trest.

Soud také rozhodl, že Kuo bude zbaven hodnosti generála a musí odevzdat veškerý svůj majetek čínskému státu.

Podle tiskových agentur jde o nejvyššího čínského armádního činitele, který se za vlády nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga stal terčem vyšetřování v souvislosti s braním úplatků a zneužíváním moci.

Kuo Po-siung působil deset let jako místopředseda Ústřední vojenské komise, která je rozhodujícím politickým orgánem, jenž ovládá čínské ozbrojené síly. V jejím čele stojí prezident Si Ťin-pching. Kuo z funkce odstoupil v roce 2012. Loni čínská vláda oznámila, že je stíhán s obviněním z korupce.

Kuo Po-siung byl rovněž od roku 2002 do roku 2012 členem vlivného 25členného politického byra ústředního výboru Komunistické strany Číny.

Armádní důstojníci tvrdí, že úplatkářství je v ozbrojených silách tak rozšířené, že by mohlo podlomit schopnost Číny vést válku.

Témata:  Čína Čínská lidová osvobozenecká armáda korupce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy