Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Donbasu zemřeli tři vojáci. Ukrajina obviňuje Rusko ze zkoušky nových zbraní

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Na Donbasu stále dochází k přestřelkám, při nichž umírají vojáci nebo jsou zraněni civlisté. Z incidentů se navzájem obviňují obě strany konfliktu, tedy ukrajinská armáda a proruští separatisté.

"Během uplynulých 24 hodin jsme přišli o tři vojáky, další tři byli zraněni," řekl novinářům armádní mluvčí Andrij Lysenko. Dva vojáci byli zabiti v Avdijivce, další u obce Nevelske. Obě vesnice leží u Doněcku.

Na luhanském úseku fronty panoval vcelku klid, až na ojedinělé provokace, což ale mluvčí vysvětlil tím, že nepřítel tam v předchozích dnech utrpěl citelné ztráty. Palba naopak zněla po celé frontě u přístavu Mariupol.

V sobotu přišla ukrajinská armáda o šest vojáků a dalších 13 bylo zraněno. Minulý týden v úterý se ztráty vyšplhaly dokonce k sedmi zabitým.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov smrt vojáků vysvětluje tím, že Rusové v oblasti zkoušejí nové zbraně. "Ruští vojáci na Donbasu pokračují ve zkouškách nových zbraní," řekl Turčynov. Ruští okupanti podle něj používají munici zakázanou mezinárodními úmluvami v podobě kazetových nábojů pro houfnice ráže 122 milimetrů.

Na východě Ukrajiny se podle Kyjeva také testují nové ruské minomety KM-8 Graň ráže 120 milimetrů s laserem naváděnou municí a systémem řízení palby Malachit, jež smějí obsluhovat výlučně ruští vojáci.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Oleksandr Turčynov

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy