Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina v NATO a EU? Průzkum ukazuje, že ani Ukrajinci si sami nejsou jisti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev – Již více než dva roky je situace na Ukrajině kritická a nestabilní. Jak nyní uvádí ukrajinský server Ukraine Today, Ukrajinci sami si nejsou jisti, nakolik se k Západu stále chtějí přiblížit.

Podle průzkumu Ukrajinského institutu sociálního výzkumu a sociálního monitoringu je počet Ukrajinců, kteří by chtěli, aby jejich země vstoupila do NATO, skoro stejný, jako počet lidí, kteří si přejí opak.

Pokud by se o vstupu do NATO konalo referendum, 37,7 % lidí by hlasovalo pro vstup Ukrajiny do aliance, ale 38,2 % lidí by bylo proti. 9,7 % lidí pak uvedlo, že na otázku nemohou odpovědět.

Mnohem jednoznačněji by ale dopadlo podobné referendum, ve kterém by se ale hlasovalo o vstupu země do Evropské unie. Pro by bylo 47,3 % lidí, proti by hlasovalo 31,1 %. 12,5 % lidí by se referenda nezúčastnilo.

Jurij Lisnyčyj, ředitel Institutu analýz a předpovědí varuje, že podpora Evropské unie tak v zemi jasně klesá. „Pokud výsledky porovnáme s těmi, které jsme měli na začátku roku, je tu mezi lidmi, kteří by chtěli hlasovat pro EU, vidět pokles o 10 %," vysvětlil s tím, že počet zastánců NATO také klesl.

Podle Lisnyčyje lze pozorovat jasné geografické rozložení obou táborů. Zatímco obyvatelé západní, severní a střední Ukrajiny by hlasovali jak pro EU, tak pro NATO, východ a jih země je tradičně proti.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.