Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zika již není v Kolumbii problémem. Země ohlásila konec epidemie

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Bogotá - Kolumbie jako první ze zemí Latinské Ameriky ohlásila konec epidemie způsobené virem zika. Nákaza byla zaznamenána v září 2015 a od té doby tu bylo hlášeno téměř 100 tisíc případů.

"Můžeme prohlásit, že epidemie skončila. Kolumbie je první zemí na americkém kontinentu, která oznámila konec této epidemie," citovala agentura Reuters prohlášení kolumbijského ministerstva zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet případů onemocnění virem zika, který přenášejí komáři, se ustálil na počtu asi 600 za týden. Podle expertů však potrvá ještě tak dva tři roky, než zde virus zika vyhasne úplně.

Mnoho z 17.730 těhotných žen s diagnózou tohoto onemocnění bude v nejbližší době rodit. Proto může v následujících měsících ještě vzrůst počet dětí s mikrocefalií.

První případ v Evropě, kdy se narodilo dítě se zakrnělou hlavou v rámci současné epidemie, byl dnes oznámen ze Španělska.

Témata:  Kolumbie virus Zika komáři

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy