Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství bulharské kuchyně: Nikdy neříkejte, že je úžasná

Bulharsko, Sofie
Bulharsko, Sofie
Foto: Pixabay

Sofie - Vyrazit na dovolenou do zahraničí a neochutnat místní tradiční pokrmy by byl hřích. Ta bulharská vás oslní především výrazným kořením, které nikde jinde neroste.

Bulharská kuchyně jedinečným způsobem slučuje evropskou a orientální tradici. Je v ní citelný také vliv okolních zemí a určují ji přírodní podmínky. Proto se zde setkáte jak se zajímavými lehkými jídly, jejichž základem je zelenina a vynikající místní sýr, tak s tradičními těžkými hlavními jídly s hustou vydatnou omáčkou (tzv. jachnija) a přeslazenými moučníky zalitými hustým cukrovým sirupem. Na ta lehká i na ta vydatná budete dlouho a rádi vzpomínat.

Speciality, které ničím nenahradíte

To, co dává bulharským pokrmům jedinečnost, je nejen kuchařský um, ale také koření. Čechům velmi chutnají některá "zelená" koření, která rostou jen v Bulharsku.

Například čubrica je výborná přísada do jídel ze zralých fazolí, čočky či mletého masa. Její chuť je tak dobrá, že stačí například posypat krajíc chleba se sádlem sekanou bylinkou a máte výbornou a úspornou snídani. Pozor! V českých obchodech se prodává tzv. balkánská čubrica, to je však směs různých koření, zatímco autentická čubrica je samostatnou rostlinou.

Doporučujeme vám, abyste na dovolené v Bulharsku ochutnali tzv. pestrou sůl (šarena sol). Je to směs soli, mleté sladké papriky a čubrici. Jiné skvělé koření je džodžen. Dá se použít čerstvý i sušený. Hodí se do fazolí a čočky, k masu a k vnitřnostem, i k některým pokrmům z rýže.

Typickou bulharskou specialitou je tzv. kyselé mléko (kyselo mljako). Podobá se některým druhům jogurtů, ale jeho chuť je jedinečná a nenapodobitelná. Dělá se z kravského, ovčího nebo buvolího mléka, je různé tučnosti, nejtučnější druhy se dají krájet jako sýr. Bulharské kyselé mléko proslulo ve světě tím, že díky specifické fermentační bakterii Bacilus bulgaricus je velmi zdravé. Léčí hlavně žaludeční a střevní potíže, při pravidelném požívání podobným nemocem předchází a reguluje činnost zažívacího traktu.

Z mléka se připravují také další bulharské lahůdky: bílý sýr (sirene) a tvrdý žlutý sýr (kaškaval). Obzvlášť bílý sýr nesmí nikdy chybět v ledničce žádného Bulhara. V Česku se prodává jeho obdoba, tzv. balkánský sýr, ale po ochutnání pravého bulharského sýru poznáte, že je to něco úplně jiného - a lepšího! Kaškaval se dá přirovnat k různým francouzským a italským žlutým sýrům, nicméně má osobitou chuť a vůni, které si určitě zamilujete. Oba sýry jsou vynikající i smažené.

"Kdo neochutnal kebabčata, jako by nebyl v Bulharsku," prohlašuje marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. On sám si tuhle lahůdku zamiloval. "Ačkoli Češi obvykle přistupují k mletému masu s nedůvěrou, zde není na místě. Mleté maso je základem mnoha bulharských pokrmů, používá se jen maso velmi kvalitní, jemně mleté a dobře vypracované," dodává. A ví, že klienti CK Alexandria, kteří v Bulharsku kebabčata ochutnali, se často ptají, kde by si je mohli dát v Čechách, nebo jak si je mohou připravit sami.

Než usednete ke stolu

Bulhaři stolují rádi a dlouho. Na stole se objevuje celá řada chodů, prokládaná pitím a příjemnými hovory. Takže pro objednání typického bulharského jídla byste se rozhodně měli naučit slovíčko meze (s přízvukem na druhé slabice). Najdete je v každém jídelníčku.

Tento pojem zahrnuje různé druhy poměrně lehkých studených, nebo i teplých předkrmů a chuťovek, které Bulhaři pojídají při pití. Nejčastěji se jako meze podávají typické bulharské sušené klobásy "lukanka" a "sudžuk" nakrájené na tenké plátky. Další lahůdkou typu meze je pastrma - sušené slané libové maso, nejčastěji okořeněné čubricou nebo paprikou.

Dále se podává třeba nakrájený bílý sýr nebo kaškaval, olivy nebo slané rybičky, a také různé speciality, které vyžadují delší přípravu - například kousky drůbežího masa v anglické slanině, jazyk v aspiku, drůbeží srdéčka na másle atd. Pokud se po ochutnání meze už nedostanete k hlavnímu jídlu, nikdo se na vás zlobit nebude.

Ke všem pokrmům se v Bulharsku jí chléb. Může být jedinou přílohou, právě tak dobře si můžete jako přílohu objednat brambory připravené různými způsoby. Zajímavé jsou brambory s koprem, pokud dáváte přednost hranolkám, zkuste sypané strouhaným sýrem.

Kapka něčeho ostřejšího

Z alkoholických nápojů je nejpopulárnější rakija. Říká se jí též slivovice, ale dělá se i z vinných hroznů, broskví, jablek a z dalších druhů ovoce. Kdysi proslulé bulharské koňaky jako Pliska nebo Preslav jsou stále k dostání, avšak už se nepijí tak často. U moře budete mít možnost ochutnat nepřeberné množství bulharských vín výborné kvality, která se těší dobrému odbytu na celém světě. Zajímavým destilátem je mastika s výraznou anýzovou příchutí. Podobá se řeckému ouzu. Pije se vychlazená tak, až v ní plují krystalky ledu, proto je velmi vhodná pro horké letní večery.

Z nealkoholických nápojů neváhejte ochutnat ajrjan - kyselé mléko ředěné vodou a dobře rozkvedlané, s trochou soli. Je to vynikající občerstvení ve vedru. Jinou specialitou je "boza" - hustý vydatný nápoj z prosa či kukuřice, sladší anebo kyselejší chuti. Říká se, že při častějším pití bozy se děvčatům zvětší prsa a kojící ženy mají více mléka.

Nezapomeňte jídlo pochválit

Po příjemném kulinářském zážitku můžete chtít jídlo pochválit. Slovy dobré, vynikající či skvělé nic nezkazíte. Pozor - není vhodné použít slovo úžasné. V bulharštině totiž, stejně jako v ruštině, úžas znamená hrůza. Chcete-li se blýsknout místním výrazem, určitě potěšíte slovem vkusno.

Témata:  Bulharsko dovolená jídlo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy