Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V4 dojí Evropskou unii, má ji jen na peníze, píše slovenský list

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Slovenský Denník N se ve svém dnešním vydání pořádně obul do zemí V4. Většina členů tohoto uskupení podle listu považuje Evropskou unii pouze za bankomat a zásadní reformu EU od nich nelze očekávat.

"Minimálně dnešní vlády v Budapešti, Bratislavě a ve Varšavě otevřeně podkopávají autoritu i soudržnost unie i evropské hodnoty a některé to dělají už velmi dlouho. V podstatě se ani netají tím, že unii považují jen za bankomat, jehož hlavní prací je dávat jim peníze a nic nechtít," uvedl list.

Jako příklad uvedl politiku Viktora Orbána, který se chlubí ekonomickým rozkvětem Maďarska. "To ale v skutečnosti stagnuje - dojem růstu budí utrácení unijních peněz na veřejné projekty, často neproduktivní a vždy předražené," poznamenal deník.

Za zábavnou označil dohodu premiérů V4 ze schůzky z minulého týdne, že předloží společný návrh reformy unie. "EU potřebuje zásadní reformy, od Visegrádu je ovšem zbytečné je očekávat. Mentálnímu nastavení středoevropských vlád spíše odpovídalo řešení problémů unie páčidlem - aby mohly bankomat rozbít a rychleji vybrat," napsal deník.

Témata:  Visegradská čtyřka EU Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy