Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generálové po puči utíkají z Turecka. Dva zatkli v Dubaji

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Kvůli nedávnému pokusu o puč byli zatčeni také dva turečtí generálové působící v Afghánistánu. Oba byli zadrženi na letišti v Dubaji na útěku z Afghánistánu díky spolupráci s úřady Spojených arabských emirátů a dnes převezeni do Turecka.

Podle agentury Anadolu jsou zadrženými generálmajor Cahit Bakir, který velel tureckým silám v mezinárodních jednotkách NATO v Afghánistánu, a brigádní generál Sener Topuc, velitel výcvikového a školícího střediska v Kábulu.

V Turecku bylo od neúspěšného pokusu o puč, který si vyžádal na 246 obětí a přes 2000 zraněných, zatčeno už asi 13.000 podezřelých - včetně vojenských důstojníků, soudců a zaměstnanců státní správy. Za mřížemi se ocitlo i skoro 300 příslušníků prezidentské stráže, což je zhruba desetina této elitní jednotky, a také přes 125 generálů a admirálů.

V Turecku nyní platí výjimečný stav, který mimo jiné umožňuje prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident mimo jiné prodloužil na 30 dnů období, kdy podezřelý smí být zadržován bez vznesení obvinění.

Témata:  Turecká armáda Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy