reklama

Skotský ostrov Bute měl být pro syrské rodiny místem, kde začnou nový život. Dvě syrské rodiny si ale stěžují, že je pro ně pobyt na ostrově, který má asi 6 500 obyvatel, nudný a depresivní.

Rodiny uvedly, že ostrov je „plný starých lidí, kteří tu čekají na smrt", a žádají, aby byly přestěhovány například do Glasgow nebo do Manchesteru. „Mám pocit, že tu mám jen jednu možnost, umřít tu. Jen tu umřít, nic jiného," uvedl 42letý syrský uprchlík, otec čtyř dětí.

Ačkoliv je dle jejich slov Velká Británie přivítala velmi hezky a váží si i krás Skotska, stěžují si, že se zde cítí izolováni a mají problém naučit se anglicky.

Deník podotýká, že se uprchlíci do Skotska dostali v rámci programu na přesídlení syrských uprchlíků. Byl jim udělen pětiletý ochranný status, mají povolení pracovat a během prvního roku jsou pokryty i jejich náklady na život.

Mluvčí rady správní oblasti Argyll a Bute uvedl, že je názorem obou rodin zklamán. „Toto není názor většiny rodin, které tu máme. Ty se usidlují dobře a využívají všech dostupných možností, aby se tu cítili dobře a podporováni," podotkl s tím, že se o rodiny starají i dobrovolníci a různé agentury.