reklama

Dva ozbrojenci zajali dnes pět rukojmí v kostele v severní Francii. Faráře, který byl mezi jejich zajatci, zabili, další z rukojmích je v kritickém stavu, uvedla agentura AFP. Policisté později oba útočníky zastřelili. Motiv činu zatím není znám, záležitostí se však zabývá protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

Muži ozbrojení noži vtrhli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen dnes dopoledne během mše. Jako rukojmí vzali faráře, dvě jeptišky a dva věřící, kteří v té době v kostele byli. Další jeptišce se podařilo z kostela utéct a přivolat policii.

 

Na místo dorazily zvláštní policejní jednotky, podle svědků citovaných zpravodajem televize RTL byly slyšet výstřely. Policie následně potvrdila, že oba útočníci "byli zneškodněni".

Na cestě na místo útoku jsou podle médií francouzský prezident François Hollande a ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly.

Podle portálu Le Point vyřvávali útočníci při vstupu do kostela "Daesh". Policie možné napojení na teroristickou skupinu vyšetřuje. Na místo incidentu dorazil francouzský prezident Francois Hollande i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Podle Hollandea se teroristé hlásili k ISIS. Hlava státu to podle agentury AFP řekla při návštěvě místa činu. Hollande rovněž prohlásil, že se teroristům nepodaří zlomit francouzskou vůli a připravit zemi o svobodu.

Vatikán odsoudil dnešní útok dvou ozbrojenců na kostel v severní Francii, při němž zahynul tamní farář. Označil ho za barbarský čin. Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho je papež František událostí zděšen a odsuzuje všechny formy nenávisti.

"Jsme mimořádně šokováni, protože se toto hrozné násilí stalo v kostele, kde je hlásána boží láska," uvedl podle agentury Reuters Lombardi. "Je to další hrozná zpráva, která, bohužel, rozšiřuje řadu násilností, jež nás šokovaly, působí bolest a znepokojení," řekl vatikánský mluvčí.

"Papež je informován, cítí bolest a hrůzu tohoto nesmyslného násilí a co nejsilněji odsuzuje všechny formy nenávisti," doplnil Lombardi.