reklama

Německo terčem útoků

Deník připomíná, že Německo během posledního týdne čelilo útokům čtyř mužů, kteří pocházeli z oblasti Blízkého východu nebo Asie. Tři z nich se navíc nějakým způsobem hlásili k teroristické organizaci Islámský stát.

„Joachim Herrmann, bavorský ministr vnitra, uvedl, že takové útoky vyvolávají otázky ohledně migrační politiky, díky které se do Německa během posledního roku většinou nekontrolovaně dostal více než jeden milion uprchlíků převážně ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu."

„Takové otázky se mohou zdát logické a rozumné, ale německá debata o problémech migrace se ne vždy logikou a rozumem řídí. Thomas de Maiziere, federální ministr imigrace, se snažil tvrdit, že otevřené dveře, které migrantům nabídla jeho šéfka Angela Merkelová, není vůči nedávným útokům relevantní," upozorňuje deník.

Konec popírání existence problémů?

Varuje, že ačkoliv je Herrmannův přístup logičtější, většina politické debaty se řídí spíše podle názorů, které se podobají názorům de Maiziera. Němečtí politici se zdráhají připustit, že mohou existovat pochyby, zda se budou všichni imigranti schopni integrovat do západní společnosti a přijmout její hodnoty, i že může být něco pravdy na obavách jejich voličů ohledně příchodu velkého množství lidí, jejichž názory se velmi liší od jejich vlastních.

Deník proto zdůrazňuje, že je třeba toto popírání existence problémů ukončit, jinak hrozí mnohem větší nebezpečí. „Pokud mají brexit, kandidatura Donalda Trumpa a vzestup Národní fronty ve Francii něco společného, pak je to fakt, že politické zřízení ignoruje a zesměšňuje obavy voličů ohledně problémů imigrace a kulturní soudržnosti, což do budoucna znamená jen další problémy," varuje.

„Tyto obavy nezmizí prostě jen kvůli tomu, že je politici odmítají uznat; místo toho se nepředvídatelně vyhrotí," upozorňuje a dodává: „Příliš mnoho německých lídrů popírá existenci otázek, které vyvolala politika otevřených dveří Merkelové. To musí ukončit a začít na tyto otázky odpovídat."