reklama

Zbytečná opatření

Podle komentáře se jedná o náhlý zvrat v politice prezidenta Hollandea, který původně plánoval výjimečný stav tento týden ukončit. "Jelikož prezidentské volby proběhnou ve Francii ani ne za rok, politici zprava se předhánějí v obviňování Hollandovy socialistické vlády z neschopnosti dostatečně chránit francouzské občany," vysvětluje newyorský deník. Dodává, že tito politici trvají na tvrdších krocích.   

Minulý pátek tak francouzský parlament krom prodloužení výjimečného stavu o šest měsíců schválil i dodatečná opatření rozšiřující již tak silné policejní pravomoci prohledávat a zadržovat osoby, poukazuje úvodník. Připomíná, že se jedná například o prodloužení maximální lhůty předsoudní vazby nezletilců, domovní prohlídky bez soudního příkazu, možnost shromažďovat data z počítačů a mobilních telefonů a prohledávání zavazadel a vozidel bez patřičného povolení.

  • Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Tyto změny nikterak nepomohou Francii v boji s terorismem," varuje New York Times. Konstatuje, že země má již nyní přísné protiteroristické zákony a současná nová opatření mohou naopak způsobit škody v oblasti, kterou chce zničit Islámský stát - tedy francouzskou demokracii, svobodu a soudržnost tamní společnosti.     

V květnu francouzský parlament ve své zprávě přiznal, že výjimečný stav byl užitečný při svém vyhlášení, ale postupem času se stával stále méně efektivní, zdůrazňuje vlivný deník. Uvádí, že na 3600 domovních prohlídek bez soudního příkazu a na 400 uvalených domácích vězení ve skutečnosti vyústilo v pouhých šest oficiálních vyšetřování spojených s terorismem.

"Výjimečný stav je nyní zneužíván k držení environmentálních a odborářských aktivistů v domácím vězení," kritizuje situaci ve Francii New York Times.

Dlouhodobé hrozby

Podle amerického serveru výjimečný stav navíc přináší další riziko odcizení francouzských muslimů, kteří jsou nejčastějším terčem uvedených policejních razií. S mnoha muslimy je přitom podle zpráv lidskoprávní organizace Human Rights Watch nakládáno způsobem, který v nich vzbuzuje pocit stigmatizace a podrývá jejich důvěru ve francouzské úřady, konstatuje úvodník. Varuje, že taková situace může sloužit pouze zájmům Islámského státu.    

Francie by nicméně nepochybně měla přijmout opatření na ochranu svých občanů, přiznává newyorský deník. Domnívá se, že především francouzský aparát tajných služeb potřebuje hlubokou reorganizaci, k níž ostatně tento měsíc vyzval i příslušný parlamentní výbor.

"A zůstává nezodpovězenou otázkou, jak se Lahouaiej Bouhlel mohl dostat na promenádu v Nice, kterou měli údajně chránit příslušníci celostátní i místní policie," podotýká komentář.   

Prezident Hollande v únoru přislíbil, že výjimečný stav nebude trvalý, poukazuje New York Times. "Pokud bychom bojovali s terorismem oslabením našich principů, šlo by o první porážku, po níž by následovaly další," cituje úvodník tehdejší slova hlavy francouzského státu. Je to pak především předvolební zaslepenost, co podle vlivného amerického deníku představuje smrtelné nebezpečí pro francouzské občanské svobody a dlouhodobou bezpečnost.