Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml odmítá, že by stál za únikem pošty amerických demokratů

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko odmítá být zneužito v americké předvolební kampani. Ke skandálu kolem úniku obsahu elektronické pošty mezi členy americké Demokratické strany to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Obsah e-mailů byl zveřejněn těsně před nominačním sjezdem Demokratické strany, i když o útoku na své servery a o ruské stopě strana informovala už v dubnu. Načasování podle amerických demokratů svědčí o záměru Moskvy ovlivnit výsledek voleb v USA.

"Jsme svědky posedlosti zneužít Rusko ve volební kampani v USA. Rodina jednoho z kandidátů ty absurdní informace okamžitě dementovala," sdělil Peskov před novináři s odkazem na syna kandidáta republikánů Donalda Trumpa.

"Včera (v pondělí) se objevily informace, podle nichž byl Trumpův poradce Carter Page v Moskvě a sešel se se (šéfem prezidentské kanceláře) Sergejem Ivanovem. Rusko je bohužel zneužito ve volební kampani. Není to žádná novinka, používá se tu starý trik. Není to dobré pro bilaterální vztahy, ale chápeme, že je třeba toto špatné období překonat," řekl Peskov.

Podle agentury Interfax Ivanov nebude informaci o schůzce s Trumpovým poradcem komentovat.

Témata:  Rusko USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy