Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohavný čin Islámského státu: Kněze donutili před smrtí kleknout, popravu si nahráli na video

Kněz Jacques Hamel (86)
Kněz Jacques Hamel (86)
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Paříž - Kněz Jacques Hamel (86), kterého teroristé z Islámského státu při ranní mši v kostele podřezali, byl donucen si před vraždou kleknout. Vypověděla to to svědkyně.

Dva ozbrojenci, kteří dnes ráno zaútočili na kostel na severu Francie, přiměli místního šestaosmdesátiletého kněze pokleknout, než mu prořízli hrdlo. Svůj skutek si teroristé natáčeli, řekla televizi BFM řádová sestra, které se podařilo z kostela v Saint-Étienne du Rouvray uniknout.

"Donutili ho pokleknout. Chtěl se bránit. A pak se ta tragédie stala," uvedla řádová sestra Danielle. "Natáčeli se při tom. Před oltářem pronesli v arabštině něco jako kázání. Je to strašné," dodala.

Podle zdroje blízkého vyšetřování, citovaného deníkem Le Figaro, měli útočníci kromě nožů také starou nefunkční pistoli a zařízení, které mělo vypadat jako výbušnina.

Policisté oba atentátníky zastřelili a vyšetřovatelé se snaží prověřit, zda dvojice měla společníky. Policie nyní prohledává dům v Saint-Étienne du Rouvray, kde žil jeden z údajných útočníků.

Policie kostel obklíčila a poté, co se z místa ozvalo několik výstřelů, se podle francouzského portálu TheLocal podařilo útočníky zneškodnit. Mezi ohroženými lidmi byl kněž, kterého útočnici zabili, dvě jeptišky a několik věřících. Jedné z jeptišek se před útokem podařilo utéct a mohla tak zalarmovat policii.

Podle portálu Le Point vyřvávali útočníci při vstupu do kostela "Daesh". K útoku se prostřednictvím své agentury Amak přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Na místo incidentu dorazil francouzský prezident Francois Hollande i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Podle Hollandea se teroristé hlásili k ISIS. Hlava státu to podle agentury AFP řekla při návštěvě místa činu. Hollande rovněž prohlásil, že se teroristům nepodaří zlomit francouzskou vůli a připravit zemi o svobodu.

Útočníci podle agentury AFP podřízli faráři Jacquesovi Hamelovi (84) hrdlo a zranili další tři rukojmí. Podle Hollandea jen rychlý zásah policie, která oba útočníky zlikvidovala do 40 minut od ohlášení útoku, zabránil tomu, aby byla bilance neštěstí ještě horší.

Na místě zasahovala nejen policie, ale také záchranáři. Jedná se o jeden z mnoha incidentů v poslední době. K poslednímu útoku došlo ve městě Nice, kde útočník najížděl nákladním autem do lidí na promenádě. Kvůli tomu byl ve Francii prodloužen výjimečný stav, který platil od útoku teroristů v listopadu, kdy Paříží otřásly útoky ISIS, při kterých zemřelo 130 lidí.

Vatikán označil útok za barbarský čin. Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho je papež František událostí zděšen a odsuzuje všechny formy nenávisti.

"Jsme mimořádně šokováni, protože se toto hrozné násilí stalo v kostele, kde je hlásána boží láska," uvedl podle agentury Reuters Lombardi. "Je to další hrozná zpráva, která, bohužel, rozšiřuje řadu násilností, jež nás šokovaly, působí bolest a znepokojení," řekl vatikánský mluvčí.

Témata:  Francie teroristický útok na kostel ve Francii

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy