Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bulharsko obvinilo Rusko z porušování vzdušného prostoru

Suchoj T-50, je dvoumotorový stíhací letoun 5. generace, vyvinutý konstrukční kanceláří Suchoj pro ruské letectvo. Autor: Alex Beltyukov
Suchoj T-50, je dvoumotorový stíhací letoun 5. generace, vyvinutý konstrukční kanceláří Suchoj pro ruské letectvo. Autor: Alex Beltyukov
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Sofia - Bulharsko trvá na tom, že ruské letadlo porušilo mezinárodní pravidla, když v nedávné době přelétalo nad Černým mořem. Oznámilo to dnes bulharské ministerstvo obrany.

Posádka ruského letounu podle něj vypnula takzvané transpondéry, které umožňují, aby byl stroj lokalizován, a letěla mimo předem oznámený letový plán.

Sofia dnes reagovala na prohlášení ruského ministerstva obrany, které podobná obvinění v pondělí popřelo s tím, že jejich letadla vždy dodržují pravidla a mají transpondéry zapnuté.

Jak ministr dodal, vojenské letadlo narušilo prostor, který v rámci NATO střeží Bulharsko, celkem čtyřikrát za poslední měsíc.

Vlna vzájemných obviňování začala již v neděli, kdy bulharský ministr obrany Nikolaj Nenčev uvedl, že dochází k nárůstu narušení bulharského vzdušného prostoru ruskými vojenskými i civilními letadly.

Témata:  Bulharsko Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy