Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Thajské úřady obvinily tři aktivisty kvůli zprávě o armádním mučení

Thajští vojáci
Thajští vojáci
Foto: Tereza Váchová, EuroZprávy.cz

Bangkok - Úřady v Thajsku obvinily tři ochránce lidských práv ze zločinného pomlouvání kvůli zprávě o tom, že se vojáci na jihu země dopouštějí mučení.

Obviňování vojáků z přehmatů v dlouhém boji proti muslimským povstalcům na jihu Thajska sice není žádnou novinkou, ale v posledních letech prudce stoupl počet případů, kdy byl v zemi využit vůči kritikům vojenské vlády zákony trestající "pomluvy", upozornila dnes stanice BBC na svém webu.

Obviněné trojici nyní hrozí více než dva roky za mřížemi, pokud je soud shledá vinnými z pomlouvání vojáků, a další tři roky, pokud je soud usvědčí i z porušení zákona o zločinech s použitím počítače.

Trojice zveřejnila v únoru dlouhou zprávu založenu na výpovědích 54 lidí, kteří tvrdili, že je vojáci ve vězení mučili. Mučící metody zahrnovaly fyzické násilí, výhrůžky a také dušení.

Armádní důstojníci, kteří popřeli pravdivost těchto výpovědí, se dožadovali jmen svědků. To autoři odmítli kvůli obavám o bezpečnost lidí, kteří vypovídali.

"Je krutým paradoxem, že (thajské úřady) pronásledují aktivisty, kteří odhalili odporné praktiky," uvedl generální tajemník Amnesty International Salil Shetty.

Témata:  Thajsko mučení vězňů

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy