reklama

Státní žalobkyně vyjádřila spokojenost s rozsudkem "jako varováním pro další lidi, kteří by chtěli spáchat podobný zločin". Obhajoba uvedla, že ještě zváží, zda se odvolá.

"Soud uznal, že Zygmunt W. nese vinu za zmlácení Syřana, přestože jej sám nebil, jen k tomu povzbuzoval," napsal list Gazeta Wyborcza.

George Mamlouk (31) byl zbit ještě loni v listopadu před nákupním střediskem, kde mu tři muži nejprve nadávali a vyhrožovali smrtí, pak jej dva bili, až mu zlomili nos a poranili obě oči a koleno.

Rváči byli mezitím odsouzeni bez procesu, protože raději přiznali vinu, vyjádřili lítost a dobrovolně přijali trest. Třetí obžalovaný, Zygmunt W., připustil, že byl před nákupním střediskem, ale k vině se nepřiznal. Syřan jej však usvědčil: "Poznávám jeho tvář. Byl v obleku. Myslel jsem si, že takový elegantní člověk zabrání útoku, ale útočníky povzbuzoval. Díval se a křičel."

"Bylo to bezdůvodné napadení, protože domnívaná víra oběti nemůže být důvodem," řekl soudce Tomasz Borowczak. Útočníci si mysleli, že Syřan je muslim. Je však katolík, stejně jako většina Poláků.