reklama

Muhammad Dalíl, odmítnutý žadatel o azyl se v Ansbachu v neděli večer odpálil s náloží v batohu. Sedmadvacetiletý Syřan při tom zabil jen sám sebe, ale dalších 15 lidí zranil. 

Tento pokus o hromadné zabíjení civilistů v Ansbachu policisté vyšetřují jako islamistický atentát. V mobilu sedmadvacetiletého Syřana, který se v neděli večer odpálil před areálem ansbašského hudebního festivalu, se našlo video, na němž muž sliboval odvetu za zabíjení muslimů a tvrdil, že jedná ve jménu Alláha.

Zdroj: YouTube

Na svém videu, které natočil před tímto nepovedeným útokem řekl: „Tuto operaci provedu s výbušným zařízením, ale příště to budou bomby. Němcům vzkazuje: Zabíjí vás kroky vašeho vedení. Islámský stát tuto válku nezačal". A dodává, že spojenecká letadla v Sýrii a Iráku při náletech nerozlišují, zda zasáhnou muže, ženy nebo děti.

"Jako pomstu za Alláha, za jeho Posla a za věřící, v reakci na zločiny - bombardování a zabíjení mužů, žen a dětí koalicí ve spolupráci s Německem, hledám pomoc u Alláha. Oznamuji mučednickou operaci v Ansbachu v Bavorsku, jako odpověď za jejich zabíjení a vyhánění Muslimů a za jejich boj proti náboženství Alláha a jeho posla."

K útoku v Ansbachu se přihlásil IS. Podle něj neúspěšný žadatel o azyl reagoval na výzvu organizace k útokům na země zapojené do boje proti IS. Německá letadla Tornado zajišťují průzkum pozic islamistů pro mezinárodní koalici vedenou USA.

Dalílův útok byl čtvrtým útokem v Německu za posledních čtrnáct dní.