Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliony uprchlíků se nahrnou do Evropy? Turecká dohoda v ohrožení

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Ani druhý týden po nepodařeném tureckém puči, ke kterému došlo v noci z 15. na 16. července, není situace stabilní. Analytická společnost Stratfor nyní varuje, že by tato situace mohla dále komplikovat budoucnost dohody EU-Turecko o uprchlících.

Složitá situace

Ačkoliv byl puč v Turecku potlačen, situace v zemi ani zdaleka stabilní není. Probíhají zde rázné čistky, které zahrnují zatýkání a propouštění vojáků, soudců, ministerských pracovníků i učitelů, ale také zavírání škol a humanitárních organizací.

Kvůli složité situaci sílí obavy, zda tento vývoj nedopadne i na dohodu EU-Turecko o uprchlících. Jak analýza Stratforu připomíná, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí EU obvinil, že nedokázala splnit sliby, které v rámci dohody učinila.

„Toto prohlášení přichází ve chvíli, kdy sílí zvěsti, že se Evropská komise neodkáže shodnout na tom, jak se s Tureckem nejlépe vypořádat. Tato otázka přitom ovlivní, jak bude příliv migrantů na kontinent v nadcházejících letech vypadat," upozorňuje.

Strach z migrantů

Někteří členové Evropské komise by podle těchto informací chtěli, aby EU svou spolupráci kvůli čistkám omezila. Jiní se ale obávají, že zachování dohody je nezbytné k tomu, aby byla migrační krize udržena pod kontrolou a zabránilo se její eskalaci. K podobným debatám dochází i v rámci členských zemí.

Analýza podotýká, že ačkoliv je dohoda s EU o uprchlících sama o sobě kontroverzní a od samého začátku ji provází kritika, situace před jejím uzavřením byla pro mnoho států natolik kritická, že se unii požadavky Ankary – další finanční pomoc, zrušení vízové povinnosti pro vstup do EU a obnovení jednání o vstupu země do EU – zdály být přijatelné.

„Ale řada nedávných událostí dohodu EU-Turecko ohrožuje. Během deseti dnů Francie utrpěla velký teroristický útok, v Německu proběhla řada menších útoků a Turecko se vzpamatovává z pokusu o převrat. Ačkoliv pachatelé útoků v Evropě měli rozličné motivy a cíle, všichni měli jedno společné: všichni byli imigranti nebo děti imigrantů," varuje analýza.

Plnění dohody s Tureckem bude podle ní kvůli dění v zemi problematické. Vlády a instituce EU budou vzhledem k čistkám v médiích, vládě, armádě či školství jen stěží moci prosazovat přiblížení Turecka k EU, které dohoda slibuje.

Návrat krize?

Turecký prezident Erdogan si již stěžoval, že EU ze slíbených 3 miliard eur poslala jen něco mezi 1 a 2 miliony eur. Další body dohody ale budou ještě více problematické, obzvláště pokud Ankara přistoupí ke znovuzavedení trestu smrti.

„A Německo se tak ocitlo v nepříjemné situaci, kdy na jednu stranu varuje před zhoršující se právní situaci v Turecku a na druhou stranu brání dohodu Bruselu s Ankarou. Nedávné útoky Berlín přiměly, aby chtěl ještě více novým žadatelům o azyl zamezit ve vstupu do Evropy. Ale i když je Německo v rámci vyjednávání s Tureckem klíčovým hráčem, stále může mít problém Evropský parlament přesvědčit," podotýká analýza.

Na závěr dodává, že celá záležitost zřejmě bude odložena, aby EU měla čas dořešit další omezení, která by zrušení víz doprovázela. To zároveň Erdoganovi dá další čas, aby dostal situaci v zemi pod kontrolu.

„Ale napětí mezi Tureckem a Evropou bude pokračovat a pokud vzájemná nevraživost ještě vzroste, mohla by rozpoutat krizi, o které Evropané doufali, že ji už mají za sebou.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.