Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za brutální vraždou v kostele ve Francii stojí 19letý mladík

Adel Kermische
Adel Kermische
Foto: Facebook

Paříž - Policie identifikovala jednoho z útočníků, kteří v úterý brutálně zavraždili kněze ve francouzském kostele. Šlo o teprve 19letého Adela Kermiche, kterého navíc policie znala. Totožnost druhého vraha zatím není známa.

Devatenáctiletý Adel Kermiche byl dvakrát zatčen kvůli pokusům odjet do Sýrie a bojovat po boku náboženských fanatiků. Byl obviněn z napojení na teroristy, dostal domácí vězení a policie ho i nadále sledovala.

Od 8:30 do 12:30 se ale mladík mohl pohybovat mimo domov. Kermiche měl podle všeho na sobě v době útoku elektronický náramek, který byl však deaktivovaný. Policie ho ale mohla díky tomu rychle identifikovat, zatímco totožnost druhého útočníka zatím nebyla zveřejněna.

Na internetu se také objevily první fotografie radikálního teenagera (zde), který se měl přátelit s džihádistou Maximem Hauchardem. Ten se objevil na jednom z islamistických videí poprav. Kermiche navíc podle sousedů útokem v kostele hrozil už delší dobu.

Rodinný přítel Kermichových pak francouzským novinářům sdělil, že vrahova sestra pracuje jako lékařka a jeho matka je profesorkou. Rodina prý několikrát úřady zpravila o Kermichově radikalizaci a pokusu dostat se do Sýrie.

Dva útočníci v úterý dopoledne vtrhli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray, kde zrovna 84letý kněz Jacques Hamel sloužil mši. Vzali několik rukojmí včetně tří jeptišek a duchovního, kterému poté podřízli hrdlo. Jednu řádovou sestru vážně zranili.

Na místo po chvíli dorazila francouzská protiteroristická jednotka, která útočníky zastřelila. Útočníci měli kromě nožů také atrapy zbraní a falešná výbušná zařízení. Policie poté zadržela 18letého Alžířana, podezřelého z pomoci teroristům. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Témata:  Islámský stát teroristický útok na kostel ve Francii Adel Kermiche

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy