Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel exšéf švédských komunistů, který kritizoval invazi do ČSSR

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Stockholm - Zemřel někdejší vůdce švédských komunistů Carl-Henrik Hermansson, bylo mu 98 let. Stál v čele strany v době, kdy oficiálně ukončila své spojenectví se Sovětským svazem.

Levicová strana, jak se nyní původní politické uskupení švédských komunistů jmenuje, uvedla, že Hermansson zemřel v úterý ráno. V současnosti je partaj šestým největším švédským politickým uskupením s 20 křesly v 349členném parlamentu.

Hermansson otevřeně odsoudil sovětskou invazi do Československa v roce 1968 a litoval svého dřívějšího obdivu k sovětskému diktátorovi Josifu Stalinovi.

Strana i po Hermanssonově odchodu pokračovala ve své transformaci a v roce 1990 - po událostech v zemích střední a východní Evropy kolem roku 1989 - se rozhodla zbavit nálepky "komunistická".

Kritici někdejší Komunistické strany Švédska ale její představitele obviňují z dvojí morálky. Ani po Hermanssonově odsouzení srpna 1968 totiž představitelé jeho strany nepřerušili své styky s východním blokem, navzdory tvrzení o opaku. Stýkali se i s novou garniturou v Praze.

Témata:  Švédsko úmrtí komunismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy