reklama

Richard Harrington byl v září 2015 jmenován ministrem pro uprchlíky, jeho cílem měla být koordinace vládních snah o přijetí 20 tisíc uprchlíků, kteří utíkají před válkou v Sýrii, a organizace snah Velké Británie o poskytnutí pomoci i jinde.

Jak ale nyní informovala oficiální mluvčí Mayové, post tohoto ministra již není potřeba a pozici tak vstřebá ministerstvo vnitra. Zdůraznila ale, že vláda stále hodlá do roku 2020 oněch 20 tisíc uprchlíků přijmout.

Ministerstvo vnitra dále upřesnilo, že odpovědnosti postu ministra pro uprchlíky převezme Robert Goodwill, ministr pro imigraci. Toto rozhodnutí ale podle deníku vyvolalo kritiku napříč politickými stranami.

Owen Smith, který se uchází o post předsedy Labouristické strany, například uvedl, že zrušení tohoto postu je hanebné, zejména „v době, kdy muži, ženy a děti kvůli probíhající uprchlické krizi stále umírají ve Středozemním moři".

Tim Farron, který stojí v čele Liberálně demokratické strany, pak uvedl, že Mayová promarnila příležitost změnit postoj Konzervativní strany vůči uprchlíkům a syrské krizi a místo toho ukázala, že strana „jen slibuje, ale nekoná".